LILLESAND: — Det som skjedde er at varm betongmasse skled ut av en produksjonsovn, og antente et produksjonsbelte av gummi, sier administrerende direktør hos Saint-Gobain, Lars Petter Maltby til fvn.no fredag formiddag.

Skader for hundretusenvis

Det brant i produksjonshallen i en times tid, før brannfolk både fra Saint-Gobains egen brannstyrke og Lillesand brannvesen i fellesskap hadde fått kontroll på flammene.

— Grovt regnet dreier dette seg om skader for noen hundre tusen kroner. Vi taper altså noe penger, men det er relativt ubetydelig for oss i den store sammenheng, sier Maltby.

Fredag går produksjonen av silicium carbid på rundt 80 prosent av normal kapasitet, forteller fabrikkdirektøren.

Fire arbeidere i lokalet

Da uhellet skjedde var fire arbeidere i produksjonshallen, og disse opplevde det de oppfattet som en mindre eksplosjon.

— Da betongen sprakk, opplevde de en trykkbølge, og det ble sagt til brannvesenet at man hadde en eksplosjon i lokalet. I dag vil jeg likevel si at det først og fremst dreier seg om en brann, påpeker Maltby.

Arbeiderne fikk raskt meldt fra om hendelsen.

— Det er ikke meldt om personskader, opplyste operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Per Launes til fvn.no like etter meldingen om episoden.

Brannvesenet fikk meldingen klokka 22.06 torsdag, og politiet ble varslet klokka 22.19. Eksplosjonen oppsto i en smelteovn i det såkalte ovnshuset på fabrikken, hvor produksjonsmasse omdannes under meget høy temperatur. Flammer skal ha stått ut av ovnen, og opp mot en vegg.

Seriøs virksomhet

Arbeidstilsynet vil motta en rapport om episoden.

— Ettersom det ikke skjedde noen personskader, anser vi dette som et mindre alvorlig arbeidsuhell. Vi gjør derfor ingen befaring, men etterspør en kopi av den interne granskningsrapporten, opplyser Odd T. Johannesen i Arbeidstilsynet i Kristiansand.

- Hvordan vil du karakterisere sikkerheten ved fabrikken?

— Vi har ingen indikasjoner på at det slurves med hms-arbeidet ved Saint-Gobain. Slike uhell kan skje fra tid til annen, men de driver en seriøs virksomhet, konkluderer Johannesen.