HÆGBOSTAD: — Det er naturlig å tenke seg at dette dreier seg om den samme bjørnen som vi har observert spor av i Setesdal, opplyser regionansvarlig for rovvilt i Statens naturoppsyn, Jon Erling Skåtan, til fvn.no.

Les også: Bjørnespor sprer frykt

Den voksne sauen skal ha blitt tatt livet av i løpet av natten. Sauen lå i veikanten i dag morges, og ble oppdaget av en lastebilsjåfør.

— Det var blodige bjørnespor på stedet, så det er ikke tvil om hvem som har vært synderen her. Også måten sauen er blitt spist på er veldig typisk for en bjørn, sier Skåtan.

Bjørnen har spist juret og fettet i forbindelse med juret, samt brystfettet. Det er mye beitende sau i området, og Skåtan ber bønder være oppmerksomme.

- Pass på sauene

  • Dyreeiere bør ta en ekstra kikk på dyra sine, og passe litt ekstra på. Vi er også veldig interesserte i å få tips dersom noen observerer flere bjørnespor, eller ser bjørnen, forteller han.

En bjørn har stor aksjonsradius, og bjørnen kan være langt borte fra området der sauen ble tatt nå.

— Vi har grunn til å tro at bjørnen oppholder seg i heia mellom Kvinesdalen og Lyngdalen, sier Skåtan.

Tjen 5000 kroner

Fvn.no belønner det første bildet av bjørnen med 5000 kroner. Får du tatt et bilde så kan du sende det inn til nyheter@fvn.no. Husk å send med hvor og når bildet er tatt.

Altetende

Brunbjørnen er altetende, og spiser det den får tak i.

— En brunbjørn spiser alt fra plantekost til kjøttmat. Den kan grave opp maurtuer, oppsøke rasteplasser hvor mennesker kaster fra seg matavfall, og den kan spise kadavre. Den kan også ta livet av mindre dyr, som for eksempel sauer, for å spise de, forteller ekspert på brunbjørn, Steinar Wikan.

Steinar Wikan er utdannet innen biologi og historie og er kanskje Norges fremste ekspert på brunbjørn. Han forteller at en bjørn i hovedsak styres av to ting:

— De tenker kun på å skaffe seg mat og å pare seg, sier han.

Ifølge Wikan kan en hannbjørn tilbakelegge store distanser i løpet av et par dager.

— En sulten hannbjørn kan lett bevege seg 10-12 mil i løpet av to til tre dager, dersom det er mat som lokker den, forteller han.

Ikke farlig for mennesker

Bjørnen er ingen trussel for menneskene med mindre det skjer noe spesielt.

— Jeg har aldri opplevd at en brunbjørn har gått til angrep på et menneske, men man skal være forsiktig med å stresse dem for mye. En skadeskutt bjørn kan for eksempel være farlig også for mennesker. Men som regel vil de bare blåse seg opp og flekke tenner for å skremme, forklarer han.

Og føyer til:

— En sulten bjørn vil også prøve å forsvare maten sin, så en bjørn som spiser kan være ekstra aggressiv. Det samme gjelder for en binne som har unger.

Lag lyd

Dersom man kommer over en bjørn og føler seg ukomfortabel, er Wikan sitt råd å lage mye lyd.

— Da vil den mest sannsynlig løpe av gårde. Ønsker man å se nærmere på den, kan man stå helt stille. Da vil bjørnen kunne bli nysgjerrig og komme nærmere, sier han.

126 bjørner

Ifølge Jon Erling Skåtan har det de to siste årene vært 126 forskjellige brunbjørner i Norge.

— Dette er bjørner som er i landet eller som har vært innom. Mange av dem har oppholdssted i Sverige, forklarer han.

59 av disse har vært i Sør-Norge.

— Da har de hovedsaklig vært i Hedemark og Oppland. Av de 59 bjørnene har seks vært binner, og de har vært helt på grensa til Sverige i Hedmark, forteller han.