KRISTIANSAND: Flere hundre ringer hver dag, og ni av ti klager på brøytingen.

— Oi, nå er det ni i kø på linja igjen, sier Torbjørn Træland etter et øyeblikks pause for fotografering.

Og de skal helt sikkert klage de også.

— Det er slitsomt. Folk blir litt deppet når de ikke får hjelp, konstaterer Træland, som aldri har opplevd maken til telefonstorm.

Klagene etter fjorårets snøfall var en flau bris i forhold.

Krisepsykiatri

Ingeniørene i servicebutikken kunne hatt bruk for et par vekttall i psykologi, eller rettere sagt krisepsykiatri. Siste uka har vært ekstrem, ikke bare utenfor vinduene til teknisk sektor.

— Veldig mange er egentlig tålmodige, mens noen få er rasende. Jeg fikk en overhøvling av en mann på Lund fordi veien ikke var brøytet så bred at han fikk parkert på sin vanlige plass, men det syntes jeg var over streken, sier Torbjørn Træland.

Når det er sagt, er de fleste og hissigste innringerne kvinner, uten at sentralbordherrene aner hvorfor. Men de to hobbypsykologene skjønte fort at man kommer lenger med smidighet enn konfrontasjon.

  • Vi er jo helt enige med de fleste. Når de i dag ringer og klager på at de ikke kommer fram på veien, er det berettiget, understreker Syvert Messel, som hadde telefonberedskap hjemme i natt.

Det er ikke bare ingeniørvesenet som får på pelsen. Mange innringere har irritert seg kraftig over at naboen har parkert så klønete at brøytingen blir hindret.

De ber parkeringsselskapet gripe inn, og det er nå gjort.

Henvendelsene blir sirlig notert, og hver time blir det overlevert rundt 50 tettskrevne ark til brøytesjefen: «Jaktoddveien, bryter gjennom, biler sitter fast». «Fregattveien, mye snø i veien». Og så videre.

Drapstruet

Hos Bussen Trafikkselskap var det 400 til 600 telefonhenvendelser daglig fra torsdag til mandag. Nå er nesten alle busser i rute, og antallet kryper under hundre igjen.

— De fleste har jo forståelse for problemet når de ringer, og tar det med godt humør. Det var verre for sjåføren som fikk en spyttklyse i snuten fordi han ikke ville kjøre rundt toppen av Slettheia, forteller trafikksjef Oddvar Abrahamsen.

Også Fædrelandsvennens avisbud har vært rammet av snøkaoset, og abonnentene har ringt i fleng. De var overbærende i starten, men det har gradvis gått over til sinne.

— En avsluttet med å si at «eg ska dreba deg», men jeg tok det ikke seriøst. Det var nok mer i affekt, forteller nestleder Birthe Helland Olsen ved kundesenteret.

Hun legger til at distribusjonen bedret seg etter helgen, og at avisen har tatt lærdom til neste gang.

Været fremover

Det blir neppe mer snø denne vinteren, mener statsmeteorolog i meteorologisk institutt, Terje Alsvik Walløe.

— Nå starter regnværet, og det tar nok minst to uker før all snøen har smeltet. I dag vil det være forholdvis klart, men til uken vil det komme noen byger av og til, sier han, og får støtte fra værstatistiker Bernt Lie, som tror snøen er borte om 14 dager.