KRISTIANSAND: Skisland vil ha klart svar på om det stemmer at Agder politidistrikt får 23 millioner mer enn det har krav på.

Politikerne ble fullstendig tatt på sengen da justisminister Knut Storberget tirsdag sa at Agder får mer, ikke mindre enn politidistriktet har krav på.

— Vi var jo ikke forberedt på utsagnet om at vi får mange flere millioner enn vi burde, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Han sier det er problematisk at politimester og justisminister har to forskjellige virkelighetsoppfatninger. På den ene siden står politimesteren som mener Agder får for lite. På den andre siden står justisministeren som mener Agder får 23 millioner kroner mer enn distriktet skulle hatt.

— Hareide har formidlet gang på gang at politidistrikter som Agder og Vestfold får minst. Så sier justisministeren at de får mest. Noe må være reelt og vi må vite hva som er virkeligheten, sier Skisland.

Stemmer

Politimester Bjørn Hareide gir nå Storberget rett i at Agder får mer enn distriktet etter fordelingsmodellen har krav på. Ifølge Hareide er forklaringen som følger:

Da den nye fordelingsmodellen til politidistriktene ble innført i 2005, førte det til at Agder fikk tildelt mindre penger enn distriktet hadde før.

Dette protesterte blant andre politimesteren på. Politidirektoratet bestemte derfor at Agder ikke skulle komme under det nivået distriktet var før 2005. Dette førte til at Agder de siste årene har fått mer enn distriktet har krav på ifølge den nye fordelingsmodellen.

Hareide sier at dette burde være vel kjent for politikerne. Han sier han selv gikk offentlig ut og påpekte misforholdet.

— Men jeg har ikke nevnt tallet 23 millioner spesielt, sier Hareide.

Ikke tallfestet

Hareide mener derfor at det ikke er noen forskjell i virkelighetsoppfatningen mellom ham og justisministeren.

— Det vi diskuterer med Politidirektoratet er at det må være mulig å korrigere den modellen vi har i dag.

Hareide mener nemlig at dagens fordelingsmodell slår feil ut for politidistrikt som Agder. Det blir et misforhold mellom pengene politiet får og de oppgavene politidistriktet skal løse.

Hareide mener det skyldes at folketallet i Agder stiger dramatisk om sommeren. Dermed blir det mer å gjøre for politiet. En annen grunn til misforholdet er at det er mer alvorlig kriminalitet i Agder. Dette blir ikke fanget opp av modellen.

Agder politidistrikt får i dag i overkant av 300 millioner kroner i året.

— Hvor mye mer trenger dere?

  • Jeg har ikke lyst å nevne et tall. Det er den prinsipielle tankegangen som er viktig for meg, sier Hareide.