KRISTIANSAND: Torsdag leverte Magnussen-utvalget sin innstilling til Helse— og omsorgsdepartementet. Utvalget ble oppnevnt i statsråd i desember 2006, og fikk i oppgave å gå i gjennom ressursfordelingen mellom de fire regionale helseforetakene.

Hovedkonklusjonen til utvalget er at Helse Sør-Øst har fått for mye penger, og foreslår en reduksjon av bevilgningene på 781 millioner kroner i forhold til det som ligger i statsbudsjettet for 2008. Retter opp skjev fordeling

  • Helse Sør-Øst har i statsbudsjettet relativt sett fått mer penger enn de har behov for, mens andre har fått for lite. Totalt sett er midlene skjevt fordelt, noe vi i vårt forslag forsøker å rette opp, sier Trond Bjørnenak, et av medlemmene i Magnussen-utvalget.

Bjørnenak er fra Grimstad, og har tidligere sittet i styret for Sørlandet sykehus. Han er inkludert i utvalget i kraft av å være professor i økonomi.

- En stor utfordring

En slik omfordeling vil medføre en stor utfordring for hele Helse Sør-Øst, inkludert Sørlandet sykehus mener Bjørnenak.

— Det er det ikke tvil om. Men hvilke konsekvenser det får lokalt for Sørlandet sykehus avhenger av hvordan Helse Sør-Øst justerer sitt interne budsjett, sier han.

I hele Helse Sør-Østs budsjett utgjør kostnadene ved Sørlandet sykehus rundt seks prosent. Reduksjonen av midler kan derfor føre til en ytterligere byrde for et allerede anstrengt budsjett.

Den nye fordelingen er gjort på bakgrunn av blant annet befolkningsgrunnlaget og behandlingsbehovet innenfor de forskjellige regionene.

Sylvia Brustad understreket på en pressekonferanse i går at fordelingene som er gjort i budsjettet for 2008 ikke vil endres. Det er foreløpig uklart om det vil bli foretatt etterbetaling til de regionene som Magnussen-utvalget foreslår skal få mer penger.

— Det er nok ikke utenkelig at at tre andre får en økning, mens bevilgningene til Helse Sør-Øst står som de gjør. Uten at jeg kan slå det fast sikkert, er nok ikke dette usannsynlig, sier Bjørneak.

- Omfordelingen blir marginal

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, tar innstillingen til orientering. Hun mener omfordelingen ikke tar høyde for Helse Sør-Østs forskningsinnsats.

— Hvis en tar hensyn til den store forskningsinnsatsen i Helse Sør-Øst, vil denne omfordelingen bli marginal, sier hun i en pressemelding.

Innstillingen fra Magnussen-utvalget sendes nå ut på en høringsrunde som skal være ferdig den 11. april. Deretter skal regjeringen vurdere forslaget.