KRISTIANSAND: Tirsdag 9. oktober kom en nederlandskregistrert bil i land fra danskeferja.

— Vi ønsker ikke å fortelle alt om våre arbeidsmetoder, men det er noe med kroppsspråket og andre forhold som gjør at vi blir spesielt interessert i enkelte mennesker, sier kontorsjef Helge Breilid ved tollvesenet i Kristiansand.

Av den grunn aksjonerte tollerne.

Hvitt pulver

— Vi vinket bilen med to menn og en kvinne til side, og tok den inn i kontrollhallen. Narkotikahunden Cæsar, en seks år gammel labrador, ble satt i arbeid. Etter kort tid markerte den ved venstre dørstolpe. Vi borret oss inn, og vi fikk med oss hvitt pulver da vi trakk borret ut, forteller Breilid.

Resultatet ble fem kilo amfetamin.

Beslaget var det andre store gjort av tollvesenet i Kristiansand i fjor. I april fant narkotikahunden Cæsar 15 kilo amfetamin i en bil som kom med ferja.

Godt tollerarbeid.

Overbetjent Birger Tvedt ved Seksjon for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt berømmer tollvesenet for godt arbeid ved avsløringen av smuglerforsøket.

  • De tre som ble pågrepet er en 46 år gammel iraker, bosatt i Nederland. Han sitter fortsatt fengslet. De to andre er en 29 år gammel nederlender, født i Tyrkia og en 46 år gammel nederlandsk kvinne.

  • De tre nektet i utgangspunktet for å ha befatning med smuglingen av amfetaminen, som har en omsetningsverdi på gateplan på fire millioner kroner, forteller Tvedt.

Straks etter beslaget ble det anmodet om bistand fra nederlandsk politi.

— Det er gjort etterforskningstaktiske funn som sporer kjøpet av amfetaminpartiet til Rotterdam.

  • Hvem skulle være mottakere?

  • Det vet vi ikke. Vi har ikke klart å finne mottakerne her i landet, men vi antar at stoffet skulle til Haugesund eller Oslo, forteller Tvedt.

— Beslaget, som ble gjort, viser at den gamle og tradisjonsrike smuglerruten fra Nederland via Danmark med ferja til Kristiansand fortsatt er i bruk, understreker overbetjent Tvedt.