KRISTIANSAND: — Hvem som helst kan ta vaksinen. Selv om det ikke er medisinsk nødvendig med vaksine til unge, friske mennesker, er det heller ingen risikoeffekt, sier smittevernlege Dagfinn Haarr.

Det er hovedsakelig personer med hjerte- og lungesykdommer, diabetes eller nedsatt immunforsvar som blir anbefalt å ta vaksinen. Haarr oppfordrer i tillegg arbeidsgivere til å vurdere behovet for å tilby vaksinen til sine ansatte.

— Vaksinen er ufarlig, den er opp mot 80 prosent effektiv og den har få bivirkninger. Det er gunstig for bedriftene å investere i vaksine, siden de sparer tusenlapper om de oppnår mindre fravær, sier Haarr og legger til:

— Immunforsvaret får en oppkvikker hver gang vi får influensa, men personlig foretrekker jeg å ta vaksinen hvert år, sier smittevernlegen.

Aktiv yrkesstab

— Vaksinene koster så lite og kan ha så stor betydning. Dette er helt klart noe vi ønsker å fortsette med, sier avdelingsleder i 1880 Kristiansand, Carina Østensen.

Hun tilbyr vaksinen til sine 60 ansatte for å holde sykdomsfraværet på et minimum. I bedriften har de hatt ordningen i snart to år.

— Sykefraværet er halvert det siste året. Jeg tror vaksinen er en av faktorene, men ikke alene. Fokus på smittevern på arbeidsplassen har også bidratt, mener Østensen.

— Hva vinner dere på å tilby vaksinen?

— Vi unngår helt klart noen sykdomstilfeller, og de ansatte slipper å gå ut i en lengre sykdomsperiode. I tillegg er det «goodwill» fra bedriften, og forhåpentligvis tjener vi på dette i lengden, sier Østensen.

Verneombudet Gunilla Tjärnström ønsker en aktiv yrkesstab hele året.

— Vi både håper og tror dette kan bidra til mindre sykefravær, sier Tjärnström

Mer bevisste

Ved Vaksinasjonskontoret i Kristiansand har de merket større pågang.

— Det har blitt større fokus på influensavaksiner de siste årene, noe som igjen fører til økende pågang hos oss, sier sykepleier ved Vaksinasjonskontoret, Aslaug Emanuelsen.

Seks bedrifter har tatt kontakt og ønsker å vaksinere sine ansatte. I tillegg tar Vaksinasjonskontoret seg av helsesektoren i kommunen.

— Tilbudet vårt er i hovedsak rettet mot risikogruppene. Det er spesielt viktig at ansatte i helsesektoren vaksinerer seg, så de ikke smitter pasientene, sier Emanuelsen.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil influensaen spre seg utover landet de neste fire til seks ukene, og fem til ti prosent av befolkningen vil bli smittet.