GRIMSTAD: 32-åringen er dømt to ganger for å forgripe seg på barn under 14 år. Han har nå sonet ferdig, og bor frivillig på en institusjon i Vestfold. Oppholdet koster 11 000 kroner, og regningen blir dekket av Grimstad kommune.

— Det koster oss fire millioner kroner i året. Noen må betale, når vi har med en person som trenger et tilbud om hjelp. Men vil han ikke bo der, så må han settes fri. Vi jobber derfor med et tilbud han kan bli fornøyd med, sier Grimstad-ordfører Svein Harberg til VG.

Ifølge rettspsykiaterne Kenneth Pedersen og Tor Gamman er mannen lettere psykisk utviklingshemmet, men strafferettslig tilregnelig, skriver VG. Psykiaterne konkluderte også med at det foreligger en høy grad av gjentagelsesfare.

— Det er ikke pengene som skal telle i slike tilfeller. Det viktige er at nærmiljøet føler trygghet, sier Harberg.

Dømt to ganger for utukt

I fjor sommer ble mannen dømt til tre års forvaring i tingretten etter at han hadde forsøkt å skaffe seg seksuell omgang med to fem år gamle gutter. Straffen ble senere omgjort til ett års fengsel i lagmannsretten. Denne straffen har mannen sonet i varetekt. Men påtalemyndigheten har anket dommen inn for Høyesterett, for å få straffen omgjort til tre års forvaring.

I 1999 ble mannen dømt til fem års sikring etter å ha hatt seksuell omgang og samleie med et barn under 14 år.

Etterlyser oppfølgingssystem

Ordfører Harberg mener at det utgangspunktet bør være andre enn kommunen som tar regningen for personer som den domfelte 32-åringen.

— Vi må bruke masse penger og energi på å finne løsninger i stedet for at det er et system som følger opp, sier han.

Han peker også på at 32-åringen er i en håpløs situasjon, og at han trenger skikkelig oppfølging og hjelp.

— I tillegg har vi en enkeltperson som trenger å få en tilværelse som både kan være meningsfylt, og som kan hjelpe ham ut.