KRISTIANSAND: En 49 år gammel mann fra Kristiansand må betale 2.000 kroner for å ha avlivet tre kattunger på en ulovlig måte.

2. oktober i fjor avlivet han tre kattunger som var 12-13 dager gamle ved å slå dem i hodet med en planke. Deretter la han dem i poser og kastet dem i søppeldunken.

Visste ikke at det var ulovlig 49-åringen tilstod dette i retten, men forklarte at han ikke visste om at det ikke var ulovlig. I Landbruksdepartementet forskrift fra 1998 heter det nemlig:

"§ 2. Avliving kan bare foretas med:

  1. Skudd mot dyrets hjerne — fortrinnsvis med haglgevær, eventuelt annet dertil egnet skytevåpen - som avfyres på en avstand tilpasset det våpen som anvendes, og mens dyret er i ro. Avlivingen må foretas av person som er kyndig i bruk av vedkommende skytevåpen.

  2. Elektrisk apparat som er godkjent av Mattilsynet, som kan sette vilkår for godkjenningen. Før godkjenning gis, må apparatet m.v. og eventuell installasjon av det være godkjent av de myndigheter som fører kontroll og tilsyn med materiell og apparater for elektriske anlegg og installasjon av slike.

  3. Medikament eller annet giftstoff, herunder gasser. Slik avliving må foretas av veterinær eller med veterinær til stede. Veterinær kan ikke skrive ut resept på bedøvingsmiddel for at andre personer skal bruke det til avliving av dyr, f.eks. ved utlegging av åtegift."

Mannen innrømte at han burde ha brukt en av avlivingsmetodene som er nevnt i Dyrevernloven. Men retten mente mannen ikke hadde noe unnskyldning for å ikke vite om at dette ikke var lov.

49-åringen ble frikjent for ett tiltalepunkt - nemlig at han skal ha forsøkt å drepe enda en kattunge til på samme måte.

Uvanlig sak Politiadvokat Johan Martin Kile i Agder politidistrikt er usikker på hvor vanlige liknende saker som denne er.

— Men det utgjør i alle fall ikke noen stor del av de vi behandler, sier han til fvn.no, og opplyser at han selv aldri har behandlet en slik sak.