KRISTIANSAND: — Han er skuffet over ikke å bli frikjent, men glad for ikke å bli dømt for legemsbeskadigelse, 27-åringens advokat, Sveinung S. Johnsen.

Aktor Stina Sveier Nielsen vil ha 27-åringen i fengsel i to og et halvt år for legemsfornærmelse.

Mannen har nektet for å ha ristet sin halvt år gamle sønn så han ble livstruende skadet 13. mars 2005. Ingen i omgangskretsen kan skjønne at han har gjort det. Men de tre sakkyndige har overbevist juryen i lagmannsretten om at 27-åringen må være den som har påført barnet skadene - det såkalte «shaken baby syndrom».

— Det er tragisk at barnet er påført de alvorlige skadene. Det mener alle, også faren. Men folk flest må ikke tenke hevn når de kommenterer dommen. Det handler om å se hva som reelt skjedde da skaden ble påført. Det er dette som nå er avgjort i lagmannsretten, sier Johnsen.

Flere frifunnet

På Agder har det de siste to årene vært flere tilfeller av frifinnelser eller redusert straff i barnemishandlingssaker, i forhold til det politiet og påtalemyndigheten mente var riktig straffenivå.

En mann fra Arendal-distriktet ble dømt for vold mot en liten gutt, som blant annet fikk 18 ribbensbrudd. Det var en tøff tiltale mot mannen, som ble dømt til to års fengsel i Aust-Agder tingrett. Lagmannsretten dømte ham «bare» for uaktsomhet under stell av barnet.

Et fosterforeldrepar fra Kristiansand var tiltalt for barnemishandling av fostersønnen. De ble frikjent. Mannen ble dømt for å ha fiket til gutten.

27-åringen fra Kristiansand som nå er funnet skyldig i legemsfornærmelse, er den tredje som får redusert straff i forhold til hva påtalemyndigheten mener burde være det riktige straffenivået.

En 29-åring ble i fjor frikjent i Kristiansand tingrett for tiltale om legemsbeskadigelse med døden til følge, etter at kjærestens ni måneder gamle gutt ble funnet død i leiligheten der bare de tre oppholdt seg. Denne saken kommer opp for lagmannsretten 20. august.

For strengt

Advokat Sveinung S. Johnsen fra Kristiansand har vært involvert i alle disse tre sakene, i Arendals-saken kun i tingretten. Han sier dette om de strenge tiltalene:

— Hvis det er et poeng for statsadvokaten at dommer skal ha en allmennpreventiv virkning, bør de nå vurdere på hvilket grunnlag tiltale tas ut. Jeg mener de tar ut for strenge tiltaler. De oppnår ikke hensikten ved at tiltalte først frifinnes for den alvorlige tiltalen, men dømmes etter en mildere paragraf i straffeloven. Det er også knalltøft for de som har en så streng tiltale hengende over seg i opp til to år, sier advokat Johnsen.