KRISTIANSAND: Sykehuset bruker til sammen 800.000 kroner på å få et bemanningsbyrå til å skaffe to psykiatere som vil jobbe med rusavhengige.

— Rusfeltet er et lite felt og det er heller ikke det feltet som har den høyeste statusen. Dette er et problem over hele landet, sier Arne Bie som leder avdeling for rus og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus.

I fem år har to stillinger som psykiatere stått vakante ved avdelingen. I tillegg har det vært flere sykmeldinger. Det har gjort bemanningssituasjonen vanskelig.

Utenlands

Løsningen ble det svenske bemanningsbyrået Medi Carrera som holder til i Barcelona. De rekrutterer leger til Norge og Sverige. Nå skal en psykiater fra Latvia og to fra Ungarn på jobbintervju på sykehuset. De skal gjennom en vanlig ansettelsesprosess.

Målet er å ansette to av dem og at de skal være i jobb fra sommeren.

De får et halvt år på seg til å lære norsk. Det skjer på et intensivkurs i Spania eller Budapest.

— Det virker som litt kort tid?

— Ja, men det er flere norske sykehus som har prøvd dette, og de er imponert over hvor mye de får ut av dette, sier Bie.

I tillegg til språk, skal de to som blir ansatt også lære om norsk kultur.

Honoraret på 800.000 kroner dekker også kursutgiftene til de to som eventuelt får jobb. De forplikter seg til å jobbe to år i Norge. Hvis de slutter før det, må de betale tilbake utgiftene sykehuset har hatt.

Selv om det er en stiv pris å betale før noen i det hele tatt har begynt å jobbe, har sykehuset på sett og vis spart inn pengene. Et legeårsverk koster rundt en million og nå har altså to stillinger som psykiatere stått vakante i fem år.

Uheldig

Ved avdeling for rus og avhengighet må psykiatere fra andre avdelinger ved sykehuset hjelpe til inntil nye fagfolk er på plass.

Arve Resløkken jobber vanligvis på psykiatrisk poliklinikk i Mandal, men har de tre siste månedene jobbet på avdeling for rus og avhengighet.

— Har det å jobbe med rus og avhengighet lav status blant psykiatere?

— Det kan vel hende, men hele psykiatrien har lav status sammenlignet med somatikken. Og det rammer dette stedet også, sier Resløkken som også sitter i styret i Norsk psykiatrisk forening.

Han legger til at rusfeltet tradisjonelt har blitt oppfattet som et sosialt problem og ikke som et helseproblem, og at dette kan være noe av grunnen til at det er vanskelig å skaffe psykiatere.