VALLE: — Klart det er spesielt at han skal ha kjørt sju kilometer uten å merke at bilen var uten bremsekraft, sier Hovden til fvn.no.

Bremsemysterium

6. juni år meldte presten fra om at han, etter å ha kjørt 6-7 kilometer nordover fra huset sitt i Valle, opplevde at bremsene på sin Ford Mondeo sviktet.

— Langs denne ruta er det flere svinger og og kryss hvor det er naturlig at man benytter bremsene, mener Hovden.

Hvilke skader eller endringer som var blitt påført bilens bremser, nekter Hovden fortsatt å gå i detaljer om. Heller ikke bilverkstedet som undersøkte Skares Mondeo ønsker å gi fvn.no ytterligere opplysninger.

— Vi har fått munnkurv, og dette må du ta med Dag Hovden, får fvn.no til svar hos verkstedet.

- Så sabotasjen av bremsene er utført på en slik måte at presten ble mistenkt i saken, Hovden?

— Våre bilsakyndige har gjort seg sine tanker rundt disse bremsene, og episoden rundt bremsene er ett element i helheten som har gjort at vi mistenker mannen for falsk forklaring, sier Hovden.

UNDRENDE: Politioverbetjent Dag Hovden synes det er merkelig at presten skal ha kjørt flere kilometer mens bremsene på bilen var defekte. Kan ha mistet all bremsekraft

En Ford Mondeo har to uavhengige bremsesystemer, slik at man ved svikt i ett system uansett vil ha en viss grad av bremsekraft på det andre systemet. I tillegg har man håndbrekket, som i en nødsituasjon kan fungere som et tredje bremsesystem.

— Bremsene på en Ford Mondeo kan utsettes for flere ulike former for sabotasje, og resultatet av sabotasjen vil være helt avhengig av hva som er gjort, sier tidligere bilmekaniker hos Ford Bay Auto i Kristiansand, Robert Evensen, til fvn.no.

Evensen mener en Mondeo kan kjøres et stykke med delvis defekte bremser, men påpeker at bremsekraften vil være avhengig av bruken underveis, og hvor hardt skadet bremsene er.

— Bremser man hardt når begge systemer er totalt sabotert, vil man merke at bremsepedalen synker helt ned på første nedbremsning. Er det kun en mindre lekkasje i ett system, vil man fortsatt ha en eller annen bremseeffekt en stund. I tillegg har man jo håndbrekket som et wirebasert reservesystem, påpeker Evensen.

- Tror du det vil være mulig å kjøre flere kilometer fra Valle mot Bykle uten bremsekraft?

— Fryktelig vanskelig å si, når vi ikke vet helt sikkert hva som var galt med systemet, sier Evensen.

KNIVTRUSSEL: Arne Skare fant 24. april et bilde av seg selv naglet fast med en kniv til hodestøtten i bilen sin. ARKIVFOTO: OLE BIRGER LIEN Trolig nye samtaler fredag

Politioverbetjent Dag Hovden sier til fvn.no at man regner med å ha nye samtaler med den mistenkte presten Arne Skare fredag kveld.

— Hva har dere funnet av fingeravtrykk eller andre spor på kniven som var kjørt inn i nakkestøtten på bilen?

— Vi kommenterer ikke dette noe mer. Det kommer neppe frem noe mer nytt i denne saken før om en stund. Vi har lagt et lengre etterforskningsløp, sier Hovden.

Selv om det først torsdag denne uka ble offentlig kjent at Valle-prest Arne Skare er mistenkt for selv å stå bak drapstrusler og fusk med bremser på egen bil, har politiet ansett ham som mistenkt i saken helt siden 8. juni.

— Vi valgte å gå ut med denne utviklingen torsdag på grunn av folkesnakk og mange spørsmål fra media. Nå håper vi på arbeidsro rundt dette, sier Hovden.