KRISTIANSAND: Leder av Helsetilsynet i Vest-Agder, fylkeslege Kristian Hagestad, har tidligere uttalt til fvn.no at han vurderer å anmelde sykehuset dersom de ikke selv gjør det. Nå har fylkeslegen anmeldt sykehuset for brudd på taushetsplikten, melder NRK.

— Saken er svært alvorlig. Dette er et problem som vi er veldig bevisste på og blir mer og mer bevisste på, i alle fall i Helsetilsynet, sier assisterende fylkeslege Geir Stangeland til NRK.

Anmeldelsen kommer etter Fædrelandsvennens avsløring 29. september om at pasientopplysninger lå fritt tilgjengelig på internett. Her kunne offentligheten lese navn, personnummer og diagnose på til sammen 228 svineinfluensa- og kikhoste-smittede pasienter.

500 personer fant frem til og leste listene.

«Helsetilsynet vil blant annet vurdere saken i forhold til taushetspliktsbestemmelser i helsepersonelloven kapittel 5 om taushetsplikt og plikten til forsvarlige journal- og informasjonssystemer jf. spesialisthelsetjenesteloven § 3-2. Helsetilsynets finner at det kan det være grunn til å vurdere om det foreligger straffbar overtredelse av helsepersonelloven § 21 om taushetsplikt. Det vises til samme lovs § 16 om at virksomhet som yter helsehjelp skal organiseres slik at helsepersonellet blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter,» fremgår det i et brev fra Helsetilsynet til Agder politidistrikt.

— Helselovgivninga og strafferettslige hensyn må vurderes i en såpass alvorlig sak, hvor så mange pasienter som har fått personsensitive data lagt ut til offentligheten, sier Stangeland til NRK.

Sykehuset har tidligere opplyst at de vil sende en personlig beklagelse til alle berørte pasienter.