KRISTIANSAND: Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at desember er den måneden det brenner mest og at flest mennesker mister livet i brann.

Se TV-innslag om brannØkt strømforbruk, levende lys og uoppmerksomhet er noen av årsakene som gjør at jula hvert år får et tragisk utfall for mange.

— Vi går inn i en tid med mye fritid, hvor vi lager mye hjemmelaget mat. Vi fyrer med ved, tenner stearinlys og bruker ekstra mye elektrisk utstyr, forteller leder for forebyggende avdeling ved Kristiansand brannvesen, Jan Røilid, til fvn.no.

Kjøkkenet er farlig

  • Matlaging er en av de store brannårsakene. Mange branner knytter seg til mat i jula. Man tenner stearinlys på matbordet og forsvinner etterpå fra bordet for å pakke opp pakker eller gjør andre ting, forteller Røilid.

Mens familien pakker opp julegavene brenner lyset ned. Når familien kommer tilbake til spisebordet kan resultatet være at matrestene og bordet står i lys lue. Også komfyren er et farlig sted.

Foto: Vegard Nekstad

— At vi skal gjøre flere ting på samtidig, gjør at vi fort glemmer den ene tingen som har potensial til at brann oppstår, sier Røilid.

Strømpadder utsatt

Strømpadde på strømpadde er fortsatt ulovlig, og en av gjengangerne som er med på å starte branner.

— Det er ikke lovlig å seriekoble padder. Det er kun forbrukende apparater som skal i padden, sier Røilid.

Røilid viser et av brannvesenets skrekkeksempler. I padden på skjermen ble en oljefylt ovn, stereoanlegg, oppvaskmaskin, kaffetrakter, mikrobølgeovn og litt mer koblet på.

— Resultatet av lovbrudd som fører til brann kan være regress fra forsikringsselskapet og bot fra politiet. Uaktsomhet med en kjele som tar fyr er for eksempel bot på 3000-5000 kroner, brann og røykskade. I tillegg kommer regressen fra forsikringsselskapet, sier Røilid.

Se TV-innslag om brann Gjennomfør brannøvelser

— Statistikken er entydig. Det er økning i antall boligbranner i den perioden vi går inn i. Desember er høytid for branner, sier Røilid.

Brannsjefen ber derfor gå gjennom brannrutinene hjemme.

— Hvem gjør hva hvis det begynner å brenne? Det er viktig å tenke gjennom hvordan man skal evakuere hvis det brenner. En øvelse er da nødvendig i forberedelsene, avslutter Røilid.

Foto: Vegard Nekstad

Her er brannvesenets fem tips for å unngå brann:

1. Røykvarslere – sjekk at batteriet ikke er tomt og pass på at du har rikelig med røykvarslere. Soverom og oppholdsrom er spesielt viktig at er godt dekket.

2. Skru ut julelysene på juletreet når du forlater huset. Å skru rundt en pære på juletreet eller i julestaken er ikke nok. Trekk ut støpselet før du legger deg eller forlater huset.

3. Ikke bruk juledekorasjoner i brennbart materiale. Mange barn lager juledekorasjoner i barnehagen eller på skolen, men lages dekorasjoner med plass til levende lys så blir det raskt en brannfelle.

4. Vær til stede og våken ved bruk av åpen flamme.

5. Gjennomfør brannøvelser. Tenk at det faktisk kan brenne hos deg.

Hvordan sikrer du deg mot brann? Del dine erfaringer i debattfeltet!

Se TV-innslag om brann

Foto: Tore-André Baardsen