AGDER: Brannvesenet har søndag fått melding om flere kratt— og skogbranner på Agder.

Det brenner nå i et skogområde nord i Birkenes. Området ligger nord for Engesland. Brannvesenet har mannskap på plass, og det er flere på vei. Omkring 500 mål skog skal være involvert.

Sivilforsvaret kalt ut

  • Vi har kalt ut mannskap fra Sivilforsvaret, og har rekvirert helikopter til å bistå i slukkingsarbeidet, opplyser overbefal Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning til fvn.no.

Ved 20-tiden søndag kveld bekrefter Hovedredningssentralen for Sør-Norge at skogbrannhelikopter ikke vil bli prioritert. En skogbrann ved Ulefoss i Telemark har så langt fått prioritet.

Har du tips eller bilder? Ring oss på 03811, eller mail til tips@fvn.no eller sms/mms til 03811.

— Jeg har ikke fått oversikt over omfanget enda, men det brenner over et ganske stort område, sier Flæte.

Flæte opplyser at det ikke er noen bolighus eller annen bebyggelse i nærheten av brannområdet.

Turområde

  • Området blir mest brukt til turterreng, sier ordfører i Birkenes, Harald Vestøl til fvn.no.

Ordføreren sier videre at han er godt fornøyd med det arbeidet som Kristiansandsregionen brann og redning. I kveld var brannmannskaper fra Kristiansand, Birkenes og Vennesla i aktivitet.

Utover dagen har det regnet en god del og ifølge Flæte hjelper det godt på. Brannvesenet karakteriserer nå brannen som under kontroll, men arbeidet vil fortsette utover natta og morgendagen.

Kontroll på brann i Bygland

Det er også en skogbrann i Åraksbø i Bygland. Denne brannen skal være av mindre omfang.

— Vi har mannskap på stedet, og de har nettopp lokalisert brannen. Den er ikke stor, og de har rimelig god kontroll over den, opplyste overbefal Egil Kvitne i Setesdal brannvesen IKS ved 16-tiden.

Det er ulent terreng i området, og det finnes heller ikke vann. Brannmannskapene har derfor sett seg nødt til å være vann det siste stykket inn til området.

— Mannskapet må bære vann inn i kanner på ryggen, opplyser Kvitne.

— Vi driver å kjører inn vann for harde livet for å etterslukke. Det er veldig vanskelig å komme inn med 6-hjuling. Vi kjører derfor vann inn og så må vi bære vann de siste par hundre metrene, sier Kvitne.

Kvitne anslår at innsatsen kan avsluttes ved 21-tiden i kveld.

Lynnedslag årsak

I tillegg har det vært en krattbrann i Trellevika i Søgne i ettermiddag. Denne har brannvesenet fått kontroll over.

Årsaken til brannene er trolig lynnedslag.

— Det har vært uvær og flere lynnedslag i området i natt. Det er knusktørt i gresset, så det tar lett fyr, sier Flæte.

Stor skogbrannfare

To brannvesener og beredskapsavdelingen hos fylkesmannen gikk tidligere i uka ut med advarsel om svært stor skogbrannfare. I løpet av uka har skogbrannfaren på Meteorologisk institutts skogbrannvarsel økt kraftig.

Søndag er det meldt svært stor skogbrannfare i Åmli og Bygland, mens mange andre steder i landsdelen har stor skogbrannfare. På grunn av dårlig jordsmonn og torden, er skogbrannfaren betraktelig høyere.

Blant tiltakene som er satt i kraft er forbud mot bruk av motorsag i skogen.

Saken oppdateres