KRISTIANSAND: Torsdag ettermiddag ble den nye avtalen om politiets arbeidsbestemmelser signert. Overfor fvn.no legger ikke Knut Storberget skjul på at han er fornøyd.

— Dette er en gledens dag. Vi er inne i et år med rekordsatsing på politiet, og tar nå et kjempeløft. Det vil bli 940 flere stillinger i politiet i år, sier Storberget til fvn.no.

Arbeidstiden øker med en time

Han kan foreløpig ikke si hva avtalen konkret vil innebære for Agder, men understreker at politidistriktet vil få sin del.

— Avtalen gjelder for hele landet, og er viktig for alle distriktene. Agder har tidligere i år fått flere sivile stillinger, og vil få folk fra politihøgskolen, hvor det uteksamineres 552 polititjenestefolk dette året, sier han.

Arbeidstiden for 9.000 politiansatte øker med en time per uke, mot en kompensasjon på 15.000 kroner per år. 6.000 polititjenestemenn får i tillegg inntil 25.000 kroner for belastende unntak fra arbeidsmiljøloven. Det koster staten 335 millioner kroner, og vil anslagsvis gi 230 nye årsverk i politiet.

Med 460 nye sivile årsverk i tiltakspakken pluss 250 sivile stillinger på årets statsbudsjett, får politiet samlet 940 nye årsverk i 2009. — Nå er det gode forutsetninger for å brette opp ermene og slå tilbake kriminaliteten, sier Storberget.

- Mer motiverte

Både Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen mener at resultatene først vil vise seg ved at det blir flere politifolk på vakt, både i byene og i distriktene og at flere grove narkotikasaker vil bli etterforsket.

Politifolk på Agder er postive til den nye avtalen, etter en lang periode med frustrasjon.

— I utgangspunktet er jeg glad for å ha fått til en avtale. Den har vært etterlenget over lang tid. Dette vil bety at vi får mer motiverte folk på jobb. Det er ikke til å legge skjul på at folk har vært demotiverte, sier leder for Politiets Fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde, til fvn.no.

— Dette er et godt skritt på veien for å få en bedre verdsetting av politiet, understreker Lunde.

Vil ha ro

Justisministeren håper nå på ro innad i politietaten.

— Det har vært en av mine viktigste grunner for å få en avtale så raskt som mulig. Det har vært mye høylydt støy. Det var viktig for arbeidsklimaet å få på plass en avtale, sier han.

— Burde ikke avtalen vært på plass før?

— Avtalen gikk ut 1. juli. Den har vi diskutert forlengelse av. Derfor tar vi det nå, sier Storberget, som sammen med leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund denne uken brukte feriedagene sine ved forhandlingsbordet hos politidirektør Killengreen, i håp om å avslutte konflikten.

Den nye avtalen kommer etter lang tids uenighet. Etter bruddet 1. juli trådte en omstridt arbeidsinstruks om hviletid i kraft. Hovedårsaken til at avtalen kom i boks torsdag, er at de svært vanskelige spørsmålene rundt hviletidsbestemmelser ble skjøvet bort. Partene ble enige om at de var uenige på dette punktet, og avtalte å respektere en senere tvisteløsning.

Avtalen trer i kraft fra 1. oktober 2009 og gjelder i tre år.