Kristiansand: Barnehageetaten i Kristiansand har meldt et behov på totalt seks millioner i 2010 til språkopplæring for minoritetsbarn og tiltak for barn med nedsatt funksjonsevne. I sitt budsjett svarer samarbeidspartiene KrF og H med å bevilge 250.000 kroner neste år til å utarbeide en handlingsplan for barn under opplæringspliktig alder med vekt på forebygging av atferds— og språkvansker.

– Alvorlig.

– Å ikke ta inn disse midlene er egentlig et svik mot de barna som aller mest trenger en god start på livet. Vi vet at språk er helt grunnleggende for all læring i livet. Derfor er det alvorlig at nettopp disse barna blir oversett av KrF og Høyre, mener Gundersen.

Fra 2011 til 2013 styrker KrF og H språkopplæringen i barnehager med til sammen 900.000 kroner. Fra 2010 til 2013 foreslo Ap og Sv å styrke den samme opplæringen med til sammen seks millioner. Behovet til barnehageetaten er på 12 millioner i perioden.

– Jeg er skuffet over budsjettet til KrF og Høyre. Det de har lagt inn er en dråpe i havet i forhold til behovet. Jeg tolker at Ap og Sv i større grad enn de andre har gitt penger til tidlig innsats, sier barnehagedirektør Nina G. Reinhardt.

Kutt i stillinger.

– Hva innebærer KrF og Høyress barnehageprioritering?

– Redusert kvalitet og kutt i stillinger. Vi må ned på timetall for å holde budsjettet, sier Reinhardt.

Om styrkingen av språkopplæringen på 0,9 millioner sier KrFs gruppeleder Jørgen Kristiansen:

– Vi har vært nødt til å prioritere. Dette er egentlig et tilfeldig beløp. Vi har valgt å få utarbeidet en handlingsplan neste år, sier Kristiansen.

Jørgens bror Steinar fra samme parti er bystyrerepresentant og sitter også medlem av oppvektstyret. Han mener KrF prioriterer barnehage.

– Reformkåt regjering.

– Men det gjør ikke regjeringen. Jeg tar gjerne kritikken fra Ap, men vi må også se på budsjettet. Det blir uansett småbeløp, et lappeteppe. Det er en reformkåt regjering som ikke har fulgt opp det de lovet gjennom barnehagereformen for fem år siden, sier Steinar Kristiansen, som har tatt opp underfinansieringen i barnhagesektoren i bystyret.

Ifølge Kristiansen er det blitt sagt – av Ap-politikere utenfor Kristiansand – at reformen er det mest brutte valgkampløftet noensinne.

– Ja, det er en reell konflikt mellom KS og departementet. Vi tar det nesten opp til det kjedsommelige at barnehager skulle finansieres fullt ut. Men det er ingen unnskylding for at politikere lokalt ikke prioriterer, mener Mette Gundersen, Aps varaordfører.

– Det er nesten en provokasjon å kun legge inn 300.000 kroner til språkopplæring fra 2011.