EVJE OG HORNNES: Mannen ble pågrepet av politiet på åstedet, om lag en time etter at faren varslet politiet om drapet.

— Kvinnen ble tatt livet av med øks. Siktede og hans mor bodde i samme hus, opplyser operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Les også: Dømt for en måned siden

Her ble kvinnen funnet drept

Den drepte kvinnen er 63 år gammel. Hennes sønn er nå siktet for øksedrap.

— Jeg utferdiger siktelsen nå. Han er siktet for forsettlig drap, sa jourhavende politiadvokat Nils Grønås klokken 21.15. Pågrepet uten dramatikk

Det var kvinnens ektemann, som også er far til siktede, som ringte inn til politiets operasjonssentral og meldte fra om drapet klokken 17.42 onsdag ettermiddag. En operatør ved operasjonssentralen snakket med vedkommende i en drøy time, fram til klokken 18.49, da sønnen ble pågrepet.

— Han var rolig og samarbeidet under pågripelsen, forteller lensmann i Evje og Hornnes, Terje Stifoss, til fvn.no.

Faren skal ikke ha vært vitne til selve drapet. Han fant sin kone drept da han kom hjem.

— Det var politifolk fra Evje og Bygland som kom først til stedet. De ba mannen om å gå ut av huset, sier Solås.

39-åringen og faren befant seg hele tiden i samme rom i boligen deres mens telefonsamtalen med operasjonssentralen pågikk. Sønnen skal ikke ha opptrådt truende overfor faren.

— Det var et rolig og avbalansert forhold mellom de to, opplyser Solås.

Til Kristiansand

Det er foreløpig uklart om drapet skjedde i samme rom som faren og sønnen oppholdt seg. Kvinnen ble funnet utenfor boligen, men det er ikke bekreftet fra politiet at drapet skjedde der. Det er også uklart når drapet har skjedd.

— Vi har en formening, men jeg vil ikke kommentere det nå, sier Solås.

Etter det fvn.no kjenner til, er ikke drapsvåpenet funnet. På en pressekonferanse sent onsdag kveld ville lensmann Terje Stifoss i Evje og Hornnes ikke bekrefte at kvinnen ble drept med øks, slik politiet har opplyst.

Har du tips i saken? Ring oss på 03811 eller send mail til nyheter@fvn.no.

Krimteknikere foretok onsdag kveld undersøkelser i boligen, som ifølge politiet ligger ved Gautestad, på heia mellom Evje og Byglandsfjord. Foreløpig vet politiet ingenting om noe motiv for drapet.

— Det er umulig å vite hvorfor sånt skjer. Det får den videre etterforskningen avklare, sier operasjonslederen.

ÅSTEDET: Drapet skjedde ved Gautestad, på heia mellom Evje og Byglandsfjord. (Grafikk: Kartagena / Vegard Nekstad)

Den antatt gjerningsmannen ble etter pågripelsen brakt til Evje og Hornnes lensmannskontor. Han ble senere brakt videre til Kristiansand politistasjon, hvor han nå sitter varetektsfengslet.

Om han blir avhørt i kveld er foreløpig uklart.

— Vi får se an hvordan tilstanden hans er, sier jourhavende politiadvokat Nils Grønås til fvn.no.

— Hva vet du om tilstanden hans så langt?

— Vi holder på å kartlegge om det er forsvarlig å avhøre ham, eller om vi må vente.

Kjenning av politiet

Gjerningsmannen skal være kjent for politiet fra før, men Solås ønsker ikke å utdype hva slags forhold det gjelder. Fvn.no kjenner imidlertid til at mannen for en knapp måned siden ble dømt for å ha krenket flere personer i nærheten av hjemstedet.

Under seansen skal mannen ha satt seg på en snøscooter og truet med å skyte en person. Deretter skal han avfyrt tre skudd med et salonggevær.

Ifølge NTB omfatter tidligere forhold også vold.

— Det dreier seg om litt forskjellige ting, sier Solås til fvn.no.

— Er det snakk om psykiatriske tilfeller?

— Det vil jeg ikke uttale meg om.

Etterforskningen pågikk onsdag kveld for fullt ved boligen og i området rundt. I tillegg til undersøkelser fra krimteknikerne, ble naboer avhørt utover kvelden.

Ordføreren ikke orientert

Mannen har ennå ikke gitt uttrykk for om hvem han ønsker som forsvarer. Han vil sannsynligvis bli fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett fredag.

I løpet av kvelden tok kommunens kriseteam hånd om faren til den siktede mannen, bekreftet lensmann i Evje og Hornnes, Terje Stifoss, på en pressebrief sent onsdag kveld.

SPERRET AV: Politiet satte onsdag kveld opp sperring en kilometer sør for åstedet ved Gautestad. (Foto: Lars Hoen) Foto: Lars Hoen
SATTE OPP TELT: Krimteknikerne satte opp et telt ved boligen for å foreta undersøkelser. (Foto: Morten Boswarva)