OSLO: Ifølge Havforskningsinstituttet er parasitten utbredt i de fleste skjellproduserende områder i Sør— og Mellom-Europa, men har fram til nå ikke vært påvist lenger nord i Europa enn Nederland.

Hele Skandinavia har vært regnet som fri for sykdommen, som nå er oppdaget nær Sjøverstø i Arendal kommune.

Bonamiose angriper kun ulike arter med flatøsters og har en høy dødelighet. Sykdommen har ført til kollaps i flatøstersproduksjonen i det meste av Europa, og en spredning til norsk østersdyrking kan være fatalt for næringen, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider.

Oslo 20030810Steven Hamilton fra Baltazar Restaurant ble diskvalifisert på grunn av dårlig arbeid under NM i østersåpning på Aker Brygge i Oslo søndag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Foto: Junge, Heiko

Mattilsynet har nå etablert en sikringssone rundt funnstedet og har sendt ut en forskrift som forbyr flytting av levende skjell ut av denne sonen. Det vil bli foretatt ytterligere undersøkelser for å klargjøre hvor stor utbredelsen av sykdommen er. Bonamiose er ikke skadelig for mennesker.Hvis bonamiose spres til dyrkningsområdene på Vestlandet kan det bety slutten på den eldste og mest tradisjonelle havbruksaktiviteten i Norge.