BIRKELAND: — Det hele er gjort på en veldig profesjonell måte. Tyvene har kommet seg inn i butikken gjennom taket, og tukla med betalingsterminalen inne i butikken. De har montert noe utstyr i den som mest sannsynlig er skimmingutstyr, og så har de slettet alle spor etter seg, opplyser politispesialist Gjert Erik Karlsen, til fvn.no.

ADVARER: Politispesialist Gjert Erik Karlsen tror det kan være østeuropeere som står bak skimmingforsøket. Foto: Erlend Olsbu. Foto: Erlend Olsbu

Han sier politiet har grunn til å tro at det er en østeuropeisk bande som står bak.— Det har vært lignende tilfeller i Sverige, men vi har ikke sett så mye av dette i Norge før nå, sier han.

Foreløpig er det usikkert om det kan ha blitt gjort noe lignende andre steder på Sørlandet nå.

— Vi ber derfor næringslivdrivende være oppmerksomme på dette, og sjekke terminalene sine nøye, forteller Karlsen.

Stjal datamaskin

Det var innehaveren av stasjonen, Kai Eidjord, som oppdaget innbruddet.

— Jeg oppdaget det ikke med en gang jeg åpnet, for det var ingen spor etter dem. Men i halv fem-, fem-tiden på morgenen i dag oppdaget jeg at vi manglet en pc, sier han til fvn.no.

- Er det noen kunder som har brukt kortterminalen etter at den ble tuklet med?

— Ja, det er det, svarer Eidjord.

Politiet opplyser at terminalen var i bruk fra klokken 8 til klokken 10 fredag formiddag. Betjeningen skal da ha oppdaget at delen med magnetstripen var skrudd på gal vei.

Sendes til Økokrim

Det er foreløpig uklart om noen av kundene er blitt svindlet. Politiet ber de som har benyttet kortet i morgentimene fredag om å sjekke kontoutskriftene.

— Det er uklart om de planla å kjøre tilbake for å hente terminalen, eller om det er montert utstyr som kan tappe kontoene direkte. Kortterminalen vil bli sendt til Økokrim i Oslo for å undersøkes der, sier Karlsen.

Betalingsterminalen er ennå ikke åpnet, og politiet vet derfor ikke hva slags utstyr som er montert inni. Politiet tror mannen som var inne i butikken hadde med seg medhjelper, som ikke er fanget opp av overvåkningskameraene.

— Vi vet lite om hvordan de kom og forlot stedet, sier Karlsen.