Les også: PRISTEST: Her får du den billigste halvliteren i Kristiansand

KRISTIANSAND: — Inntrykket er at det selges mer i dagligvareforretninger, mindre på hotell og restauranter. Det er en trend over hele Norge: Folk går mindre ut, og sitter mer hjemme og koser seg, opplyser fabrikksjef Øystein Føreland ved Christianssands Bryggeri.

Og bransjen er klar i sin konklusjon: Det er finanskrisen, som slo inn i fjor, som dytter folket tilbake til sofakroken.

CB solgte 27 millioner liter øl i 2008, og såpass har det ikke skummet ved bryggeriet siden 1997. Opp seks prosent

I fjor ble det solgt tett på 3,5 millioner liter øl i Kristiansands matbutikker, en økning på 201.243 liter – eller hele 6,2 prosent.

Samtidig skjenket byens utesteder 1,22 millioner liter øl, en tilbakegang på 1,7 prosent. Det ble også inntatt om lag ti prosent mindre vin og brennevin.

Men i sum tyllet de 80.000 kristiansanderne i seg adskillig mer enn året før – 59 liter øl per gane.

— Det er ikke de aller yngste som trekker opp, men de eldre unge og voksne. På landsbasis drikker disse gruppene mer enn på år og dag, opplyser Kjell Adolfsen, rådgiver i enhet for sosiale og forebyggende tjenester i Kristiansand kommune.

1. august ble skjenketidene innskrenket ved utestedene, fra klokken 03.00 til 02.00. Men det blir for enkelt å skylde på dette, mener rådgiveren.

Godt øl-vær

  • Det drikkes mer i samfunnet, samtidig er det mer usikre tider. Da merker restaurantnæringen det mest, poengterer Kjell Adolfsen.

På salgstoppen ligger Ica Maxi Lund, der det pekes på en annen medvirkende faktor.

— Et viktig poeng er at sommeren 2008 var mye finere enn i 2007. Du kan sammenligne ølsalget med issalget, mener butikksjef Alf Tore Vik.

Tall fra Vinmonopolet forteller at Kristiansand hadde en liten nedgang på 0,7 prosent fra 2007 til 2008. I fjor ble det solgt 1,16 millioner liter vin og brennevin, mot 1,17 millioner liter i 2007. CBs produksjon i fjor fordelte seg med om lag 10 millioner pilsflasker (0,33 liter) og 3,5 millioner ølbokser (0,5 liter). Bryggeriet med 100 ansatte forsyner begge Agder-fylkene og deler av Rogaland, og markerer 150-årsjubileum i juni.