VENNESLA: — Håpløsheten kommer jo sigende, men vi har ikke annet å gjøre enn å ta ham om igjen og om igjen, sier politioverbetjent Ivar Bronebakk.

Ifølge Vennesla Tidende har 42-åringen norgesrekord i å bli tatt for kjøring uten lappen.

HUNDREVIS.

Bronebakk teller på datamaskinen. 42-åringen har også et utall fengselsdommer, og han har begått flere hundre kriminelle handlinger.

Han finner en annen på dataen: En 49 åring fra Vennesla er tatt 50 ganger for å kjøre uten førerkort siden 1997. Han har over 200 kriminelle forhold på seg.

Slike personer er livsfarlige i trafikken. Ofte kjører de i beruset tilstand.

— 42-åringen har krasjet og kjørt utfor haugevis av ganger Men heldigvis har det så vidt jeg vet kun vært materielle skader, sier Bronebakk.

Det nytter ikke å ta bilen fra slike personer - selv om politiet gjør det om igjen og om igjen. De kjøper nye, billige vrak, eller de stjeler seg en bil.

— 42-åringen har aldri hatt førerkort og har ikke fast bopel. Han tilbringer det meste av tiden i fengsel. Når han ikke er der, bedriver han kriminalitet så fort anledningen byr seg, forteller Bronebakk.

Å kjøre uten førerkort kvalifiserer til ubetinget fengsel når det skjer flere ganger.

— Men disse folkene har så mange saker på seg at noen turer ekstra ikke betyr noe fra eller til, sier Bronebakk.

FÅ SVAR

. Den erfarne politimannen og tidligere lensmannen vet ikke hva som skal til for å løse problemet med notorisk kriminelle gjengangere - som også er potensielle bomber i trafikken.

Det er et faktum at slike personer står bak brorparten av all kriminalitet i Norge.

— Hadde jeg hatt svar, hadde jeg vært en guru innen kriminalomsorgen. Dette er veldig sammensatt, sier Bronebakk, som i håpløse stunder velger å fokusere på forebygging.

— Gjennom samarbeid mellom skole, barnevern, sosialetat og politi kan vi hindre at nye mennesker havner som notorisk vanekriminelle, sier Bronebakk.

Innenfor forebygging mener han det skjer svært mye bra. Men når det gjelder de som har vært kriminelle i årevis - og som ikke viser verken evne eller vilje til å rette seg - føler politimannen at problemet er omtrent umulig å løse.

— Har de først begynt med rus og soning, er det omtrent umulig å få snudd dem. Vi kan jo ikke fengsle dem for livet heller. Ofte kommer de ut av fengsel med rusgjeld og har ikke annet valg enn å gå i gang med kriminalitet igjen så fort som mulig, sier Bronebakk.

Tekst: Odd I.R. Uleberg

odd.inge.uleberg@fvn.no - 38 11 36 48