VENNESLA: — Det er ille at det går så lang tid før han får skikkelig straff, sier 46-åringen som ble det tiende voldsofferet til 17-åringen.

Av dommen går det fram at det er FNs barnekonvensjon som hindret at 17-åringen fra Vennesla havnet i fengsel allerede da han ble dømt for det første tilfellet av vold i februar fjor. Barnekonvensjonen slår fast at fengsel kun skal brukes som aller siste utvei.

Og nå har retten valgt å benytte denne siste utveien. Rettssaken i forbindelse med den tiende voldsepisoden var onsdag i forrige uke, og nå er resultatet klart: Fengselsstraffen blir på fem måneder, men 90 dager blir gjort betinget med en prøvetid på to år. Det vil si at han må sone 60 dager i fengsel. Da vil også soningsforholdene bli lagt spesielt til rette for 17-åringen.

17-åringen får i tillegg alkoholforbud, og han må betale 46-åringen han slo ned til sammen 33.800 kroner i erstatning og oppreisning.

Vedhogst

Første gang 17-åringen sto for retten i februar i fjor, ble han dømt for to tilfeller av vold. Han slapp da med betinget fengsel. I desember i fjor ble han dømt for sju tilfeller av vold og fikk 210 timer samfunnsstraff.

Dette er han dømt for

Samfunnsstraffen soner han for tiden ved å hogge ved på Odderøya hver lørdag. Men han slipper å jobbe alle 210 timene. Han kan trekke fra den tiden han bruker i samtale med kriminalomsorgen og de timene han bruker i et eget program for å mestre sinnet sitt.

Da han ble dømt til samfunnsstraff, var det ifølge dommen, med utgangspunkt i FNs barnekonvensjon.

— Han har blitt dømt for ti tilfeller av vold som er begått i løpet av 14 måneder. Flere av ofrene er slått helseløse. Han hadde fått fengsel med det samme om han hadde vært over atten, sier politiadvokat Arne Kjønstad som har vært aktor i alle de tre rettssakene.

  • Men når barnekonvensjonen slår fast at fengsel er «siste utvei», så må vi prøve alle andre muligheter først. Vi har prøvd betinget fengsel og vi har prøvd samfunnsstraff, sier Kjønstad.

FNs barnekonvensjon står like sterkt som norsk lov. Den er det ingen vei utenom.

— Derfor nytter det ikke å komme med påstander om fengsel første gang, sier Kjønstad.

Må sone mer

17-åringens advokat Alf Tore Nilsen sier til Fædrelandsvennen at både han og hans klient hadde regnet med at denne gangen ble det fengselsstraff.

— Han hadde håpet på samfunnstraff, men var forberedt på at dette kunne bli resultatet, sier Nilsen.

I tillegg til de 60 dagene 17-åringen må sone etter siste dom, må han også sone 24 dager som var gjort betinget etter den første dommen han fikk.