ARENDAL: Øvelsen startet klokken 11, da en buss med ca. 40 skolelever og en tankbil med klor kolliderte på veien mellom Harebakken og Myra.

Øvelsen er en årlig hendelse som gjennomføres for å øve på samarbeidet mellom etatene som blir tilkalt til skadestedet. Dagens øvelse ble valgt spesifikt for å gi redningsmannskapet en rekke utfordringer og varte i tre timer.

Sikret skadestedet

— Skadestedet måtte sikres, samtidig som at de skadde må tas hånd om og renses for klor. Brannmannskapet fikk en utfordring ved å prøve å begrense skaden ved klorutslipp, sier stabssjef Svein Vassby ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Politi og brannmannskap i sving på skadestedet. Foto: Ernest Boswarva

I tillegg ble Arendal kommune og deres kriseteam kalt inn da øvelsen involverte en skoleklasse og deres pårørende.

— Det var en omfattende redningsøvelse. De aktørene som var relevante ble kalt inn, sier Vassby.

Både Arendal kommune, brann, AMK, politi, Sivilforsvaret, HV, Kystverket, Statens vegvesen og frivillige redningsorganisasjoner som Roverspeiderne og Røde kors deltok i dagens øvelse. Over hundre personer var i sving under øvelsen.

Forbedringspotensiale

Redningsaksjonen skal evalueres i etterkant, men allerede i dag ser man behov for forbedring på enkelte områder.

  • Vår umiddelbare konklusjon er at vi har et stort forbedringspotensiale når det gjelder kommunikasjon - både i forhold til publikum og presse. Samt det å kommunisere oss i mellom, sier Vassby, som ellers kunne si seg fornøyd med resultatet av dagens øvelse.

  • Generelt fungerte det greit. Alle tok sin del av ansvaret, men kommunikasjon er et nøkkelord for at vi skal lykkes.

— Det vil det alltid være noe å lære på kommunikasjonssiden. Kommunikajsonen på innsiden blir alltid litt skadelidende, fordi folk er opptatt av å redde liv og helse, forklarer Plan- og beredskapskoordinator, Per Kristian Klausen, ved Agder politidistrikt.

— Det var et godt trøkk hele veien og vi er veldig fornøyd med gjennomføringen, spesielt fra de frivillige organisasjonene, bemerker Klausen.

Mannskap fra Sivilforsvaret i arbeid på skadestedet. Foto: Ernest Boswarva