KRISTIANSAND: Høyesteretts ankeutvalg har avslått å behandle anken fra Ada Sofie Austegard, moren til Stine Sofie som var ett av de to ofrene i barnedrapssaken i Baneheia.

De slår dermed fast at etterlatte og ofre i straffesaker ikke har klagerett når den dømte får innvilget permisjon fra soning.

— Vi stiller oss veldig undrende til avgjørelsen. Vi trodde ikke nødvendigvis vi ville vinne i Høyesterett, men vi hadde trodd at de i det minste ville behandle anken, sier Austegard til fvn.no.

Vil gå videre med saken

Austegard gikk til sak mot Justisdepartementet etter at hun i 2006 fikk avslag på en klage om permisjon for en av de to dømte, Viggo Kristiansen. Austegard vant fram i Oslo tingrett, men ikke i Borgarting lagmannsrett.

Les også: Etterlatt får ikke påvirke permisjon

Nå som Høyesterett har avvist anken, blir dommen fra lagmannsretten stående, skriver Dagbladet.

Ada Sofie Austegard, som arbeider for Stine Sofie Stiftelsen, vil gå videre med saken.

— Vi må bare fortsette videre. Vi vil gå til EMD (Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen). Jeg tror vi har en sjanse til å vinne fram der. Det er i alle fall verdt å prøve, sier Austegard.

Henvender seg til politikerne

Organisasjonen vil i tillegg jobbe opp mot politikerne, og prøve å få dem til å ta opp saken.

— Det er på tide vi får diskusjon rundt den liberale kriminalpolitikken vi har her i landet, sier Austegard.

Hun er spent på stortingsmeldingen om kriminalomsorgen som blir lagt frem i morgen.

— Det blir interessant å se om den inneholder noen tiltak for ivaretagelse av etterlatte og fornærmede, sier hun.

Belastning for etterlatte

Hun mener etterlatte og fornærmede i straffesaker bør bli tatt mer hensyn til. Hun mener det i visse tilfeller kan være en belastning dersom dømte får permisjon.

— Vi har fått henvendeler til organisasjonen som går på at barn som har blitt utsatt for voldtekt møter voldtektsmannen i nabolaget når han er på permisjon. For noen familier har det vært en så stor belastning at de har måttet flytte for at barna skulle føle seg trygge, sier Austegard.

Hun understreker at hun ikke vil hindre dømte i å få permisjon.

— Det vi ønsker er en begrensning i reglene for innvilgelse av permisjon, sier hun.