GRIMSTAD: — Når en person står og jobber usikret er konklusjonen ganske grei. Da har ikke entreprenøren fulgt spillereglene og lagt til rette for å sikre. Det er så graverende at det må overleveres til politiet for videre etterforsking, sier Arbeidstilsynets seniorinspektør, Alf Helgeland, til fvn.no.

Han karakteriserer arbeidsforholdende på brua som graverende.

  • De har brukt feil utstyr og det har vært usikret. Det viser bare at de ikke har vurdert faren med den gitte arbeidsoperasjonen, sier Helgeland etter sin befaring på stedet.

Nå politianmelder Arbeidstilsynet CJV, en av hovedentreprenørene for nye E18 mellom Kristiansand og Grimstad, etter at en mann falt ned femten meter i forbindelse med arbeid på brua.

- Har et betydelig ansvar

I tillegg vurderer Arbeidstilsynet å anmelde Statens vegvesen.

— Vi mener at dette arbeidet viser at rutinene ikke er gode nok. Statens vegvesen har et betydelig ansvar for å tilse at entreprenøren gjør det han er satt til å gjøre, sier Helgeland

Helgeland tror den manglende sikringen ikke er et engangstilfelle.

— Arbeidet på brua har pågått i lang tid. Dette er nok ikke et engangstilfelle, men har nok pågått over lengre tid, og det er alvorlig at byggherren ikke har avdekket at det ikke har vært tilstrekkelig sikring på stedet, sier Helgeland.

Falt femten meter

Mannen som falt sto usikret på en bjelke under brua, og da bjelkene forskjøv seg forsvant det han sto på. Dermed falt han uhindret i bakken.

— Ifølge patruljen som var på stedet falt han ned om lag ti meter og traff fjellet. Deretter falt han ytterligere fem-seks meter, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt, til fvn.no.

Arbeidsulykken skjedde like før klokken halv ni onsdag morgen.

- Må rydde opp

  • Han hadde på seg sikkerhetssele, men i det han skulle bytte posisjon åpnet han kroken for å hekte den fast et nytt sted og da falt han, opplyser informasjonssjef i Agder OPS, Lars Gunnar Nag, til fvn.no.

Han har nå bedt om ledelsen i OPS-prosjektet om full opprydning hos underentreprenøren.

Alt arbeid på nye E18 ved Trolldalen bro i Grimstad er stanset inntil entreprenøren kan bevise at de har utbedret og sikret stedet.

  • Det er stengt så lenge de ikke kan fremlegge dokumentasjon på at de har gjort noen tiltak for å sikre arbeidsstedet. De må vurdere risikoen på nytt og må sette inn tiltak. Det er forutsetningen for at de kan åpne igjen, sier Helgeland.

Overlevde fallet - slapp unna med benbrudd

Mannen som falt fra brua slapp utrolig nok fra fallet med hoderystelse og beinbrudd. Ved Sørlandet sykehus i Kristiansand bekreftes det at mannens tilstand er stabil.

— Jeg skjønner ikke at man kan overfalle et slikt fall. Dette gikk godt, men det er en alvorlig svikt i hele systemet når noe slikt skjer. Det kunne fort gått et menneskeliv.