AGDER: Marsjen mot ett Agder-fylke startet i desember. Da sendte de to fylkeskommunene ut et diskusjonsnotat som skal være grunnlag for lokal partipolitisk debatt i vinter. Innen mars skal fylkestingsrepresentantene få råd om videre prosess er ønskelig.

I notatet, som blant annet er signert av fylkesordførerne Thore Westermoen og Laila Øygarden, er både fordeler og ulemper ved fylkessammenslåing listet opp.

Årsaken til at initiativet kommer nå, er utspillene fra kommunene Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornnes i vår. Alle ønsker sammenslåing. De tre førstnevnte vil det så sterkt at de vil flytte over til Vest-Agder hvis fylkesgrensen ikke fjernes.

Press

– Vi sa at vi ville søke overgang til Vest-Agder dersom prosessen ikke var i gang i løpet av et halvt år. Fylkeskommunene holdt fristen akkurat, kommenterer ordfører Arne Thomassen i Lillesand.

Han regner med at det første fylkestinget i Agder blir valgt i 2011. – I motsatt fall blir jeg veldig overrasket. Dette er eneste vei å gå, dersom Sørlandet skal verdsettes som en fullverdig region, sier Arne Thomassen, vel vitende om at motstanden til planen er størst i Arendal og øst i Aust-Agder.

Notatet som skal drøftes de nærmeste månedene, er vidåpent. Styringsgruppen som har laget det, bestående av fylkesordførerne, fylkesvaraordførerne, to fylkesutvalgsmedlemmer og med bistand fra fylkesrådmennene og NIVI Analyse, har ikke lagt føringer for konklusjon.

Tvert om. Så vel fordeler som ulemper ved en rekke problemstillinger er listet opp.

Som i alle tidligere debatter om sammenslåinger, ventes også denne å få preg av lokalisering.

Lokalisering

Arne Thomassen ser for seg at Kristiansand og Arendal, som de to største byene, får hver sin administrasjon.

– Enten legges fylkesadministrasjonen til Arendal og Fylkesmannen til Kristiansand, eller omvendt. Dersom enighet ikke oppnås om dette, kan Lillesand løse problemet ved å huse begge, forsikrer Thomassen.

Ettersom prosessen handler om å slå sammen fylker og ikke bare en sammenslutning av fylkeskommuner, må også staten involveres.

Sånn sett er Arne Thomassen overrasket over at regjeringen like før jul utnevnte ny fylkesmann i Aust-Agder.

– Det kan tyde på at staten ikke vet at vår prosess er i gang. Uansett bør ikke det forsinke den, mener ordføreren i Lillesand, som også er medlem av fylkestinget i Aust-Agder.