KRISTIANSAND: — Vi trenger flere miljøer enn NTNU i Trondheim til kompetanseutvikling og forskning på miljøvennlig energi. Agder er et område som peker seg ut i så måte. Her finner vi et usedvanlig aktivt næringsliv med topp kompetanse på en rekke områder, og et universitet med godt samarbeid med næringslivet. Vi ser nå at Agder-miljøet kobler seg opp mot tilsvarende miljøer andre steder i Sør-Norge. Det åpner interessante perspektiv, sier Tora Aasland.

Ministeren for forskning og høyere utdanning besøkte Agder Energi og Universitetet i Agder tirsdag. I den forbindelse var hun så nær å love midler til et forskningssenter for miljøvennlig energi til Agder som mulig, uten å gi det konkrete løftet.

Meld dere på

  • Alt er ikke klart enda, men det skjer ting i nær framtida, sier hun.

I forbindelse med krisepakken har ministerne en god klatt millioner til disposisjon, som ledd i utdannings- og kompetanseoppbygging. Hun manet Agder til å melde seg på kampen om de midlene. I alt skal det deles ut 100 stipend til doktorgradsutdanning, og staten betaler halvparten.

75 friske millioner har kunnskapsministeren til etablering av forskningssentre for miljøvennlig energi (fme).

Her kan Agder bli tilgodesett, antydet ministeren.

Vindkraft

Agder Energi har lenge flagget store ambisjoner på utvikling av vindkraft, både for bruk innenlands og for å bidra til å løse noe av det europeiske kraftbehov. AE og Statkraft har dannet selskapet Statkraft Agder Energi Vind, som er det største vindkraftselskap i landet. Det skal i den forbindelse opprettes to kompetansesentre i Kristiansand – ett for drift og vedlikehold og et på wind&site, dvs. utvikle viten om hvor i naturen vindkraftanlegg bør plasseres for best effekt.

En annen stor vindkraft-allianse er også under etablering under navnet Norwegian Center for Offshore Wind Enegy (NORCOWE).

Her er Agderselskapene AE, UiA, Aker Solutions, National Oilwell Varco og Origo Engineering partnere sammen med Universitetet i Stavanger, Lyse og StatoilHydro. Dessuten Universitetet i Bergen og andre kompetansemiljø der i byen samt Aalborg universitet og Det norske Veritas og Statkraft.

Tung satsing

  • Dette er en tung satsing, og et solid spleiselag mellom de foretak som deltar. Her håper vi også på statlig medvirkning, sier konserndirektør Ole Th. Dønnestad i AE.

Dette selskapet skal bl.a. se på hvordan man kan anvende kunnskap fra offshore ved bygging av vindmøller offshore.

— Med den dynamikk man finner i sørlandsk næringsliv for tiden, registrerer vi at det er mye interessant på gang i landsdelen, sier ministeren.