Klokken 21.30 torsdag kveld landet det første Oslo-flyet, etter at flyplassen hadde vært tilnærmet stengt siden i 17-tiden. Klokken 21.30 torsdag kveld landet det første Oslo-flyet, etter at flyplassen hadde vært tilnærmet stengt siden i 17-tiden. Foto: Thomas Hegna

Tett tåke skapte kaos i flytrafikken

Tett tåke har torsdag ettermiddag og kveld skapt store problemer for flytrafikken på Kjevik. Først ved 20-tiden kunne de første flyene lande.

Tett tåke stanser all flytrafikk på Kristiansand lufthavn Kjevik torsdag. Foto: Silje Dagsvik

Befinner du deg på Kjevik og har bilder? Kontakt oss på 03811 eller tips@fvn.no

KRISTIANSAND: Like før 21.30 får Fædrelandsvennen opplyst av Avinor at forholdene har bedret seg. Det er fortsatt en del tåke, men sikten er god nok til at flyene kan lande.

SAS-avgangen fra Oslo til Kristiansand klokka 19.40 ble utsatt til 20.30. Avinor meldte på sine nettsider at ny ankomsttid i Kristiansand ble satt til 21.20.

Kapteinen om bord i flyet meddelte dette til sine passasjerer like før flyet tok av fra Gardermoen:

«Vi beklager forsinkelsen, som skyldes tett tåke i Kristiansand. Nå har det blitt bedre, slik at det er landingsklart for øyeblikket».

Flyet landet like før 21.30.

SAS har satt opp en ny avgang til Oslo klokka 23, for passasjerene som har ventet på Kjevik.

Foreløpig er det usikkert hvordan trafikken blir preget fredagen morgen.

Ble stengt for trafikk

Det var torsdag ettermiddag at Kristiansand lufthavn Kjevik ble stengt for trafikk på grunn av tett tåke.

– Det er veldig tett tåke nå, og det medfører at ingen fly kan lande eller ta av fra flyplassen, sa flyplassjef Arne Johan Johnsen ved 17-tiden.

Det var fortsatt mye tåke på Kjevik i 21.30-tiden. Foto: Thomas Hegna
- Det er svært sjeldent at tåka er så tett som nå, over en så lang periode, sier Jan Raustøl i Avinor på Kjevik. Foto: Silje Dagsvik

Klokka 18 opplyste Jan Raustøl at sikten var svært dårlig.

– Forholdene er de samme, og vi vet foreløpig ingenting om hva som skjer. Det er rett og slett stabilt dårlige forhold, sa Raustøl.

– Det er svært sjeldent at tåka er så tett som nå, over en så lang periode. Det henger nok sammen med mildværet som kommer.

Flere flyplasser i Sør-Norge har torsdag slitt med tett tåke. Det gjaldt blant annet Oslo lufthavn Gardermoen og Stavanger lufthavn Sola.

Svært dårlig sikt

Ved 20-tiden var forholdene ved Kjevik i ferd med å bedre seg, men den tette tåka kom og gikk. Flere fly slet med å få landet.

Klokka 19.42 landet Widerøe-flyet fra Trondheim, som det første flyet i løpet av kvelden.

Enkelte fly måtte tidligere på dagen returnere til flyplassene de kom fra, etter som de ikke fikk landet på Kjevik på grunn av tåka.

Flyplassjef Arne Johan Johnsen uttalte at det var uheldig at flyplassen måtte stenges, men at dette er standard prosedyre. Han oppfordret passasjerene til å møte opp til normal tid.

Fædrelandsvennen får senere opplyst at flyplassen på Kjevik er avhengig av bedre sikt enn for eksempel Gardermoen, for at flyene kan lande i tett tåke. Årsaken er at Gardermoen har bedre innflygningssystemer enn Kjevik.

Flypassasjerer som egentlig skulle til København, måtte torsdag kveld ta denne bussen til Stavanger. Derfra skal de fly videre til København fredag morgen. Foto: Silje Dagsvik

Buss til Oslo og Stavanger

Silje Dagsvik var en av passasjerene som sto fast på Kjevik torsdag kveld.

– Jeg skal til København, men flyet er kansellert. Foreløpig vet jeg ikke hva som skjer, sa Dagsvik like før 18.30.

I løpet av kvelden har det vært lange køer foran flyselskapenes informasjonsskranker.

– Folk prøver å skaffe seg informasjon. Ansatte i gule vester har gitt beskjed til Oslo-passasjerene at de blir sendt videre med buss. Vi andre må bare vente på ny informasjon.

Litt senere fortalte Dagsvik at København-passasjerene ble fraktet med buss til Stavanger.

– Vi får overnatting slik at vi kan ta morgenflyet fredag.

SAS-flyet fra Oslo, som skulle landet på Kjevik klokka 15.20, fortsatte til Stavanger lufthavn Sola etter å ha kretset over Kristiansand i påvente av at tåken skulle lette. Foto: Flightradar24
Norwegian måtte returnere til Oslo lufthavn Gardermoen på grunn av tåken. Flyet skulle landet på Kjevik klokka 17.10. Foto: Flightradar24

Forsinkelser og kanselleringer

I løpet av ettermiddagen er flere fly til og fra Kjevik blitt forsinket. Norwegian-flyet fra Oslo som skulle landet klokka 17.10 måtte returnere til Gardermoen, mens et SAS-fly fra Oslo, som skulle landet klokka 15.20, måtte fly videre til Stavanger da det ikke var mulig å lande i Kristiansand.

Norwegians avgang til Oslo 17.40 ble følgelig innstilt.

Også Widerøes avgang klokka 17.35 fra Stavanger til Kristiansand ble innstilt. Det gjaldt også selskapets avgang til København klokka 18.25.

Oslo lufthavn Gardermoen har også slitt med med tett tåke. En rekke avganger ble kansellert og innstilt.

Stavanger Aftenblad melder at det er full stans i helikoptertrafikken fra Sola.

– Følg med på informasjonen

Avinor har lagt ut denne beskjeden på sine hjemmesider torsdag kveld:

«På grunn av tett tåke må forsinkelser påregnes på Kristiansand lufthavn Kjevik. Vi ber reisende møte som normalt. Følg med på informasjon fra ditt flyselskap».

Artikkelen oppdateres.

Avgangshallen på Kjevik er full av folk som venter på at flytrafikken skal komme i gang igjen. Foto: Silje Dagsvik
Passasjerene fikk utdelt matkuponger. Foto: Silje Dagsvik