Enorme trær har falt over strømledningene i Agder det siste døgnet. Ifølge Agder Energi har de ikke opplevd noe lignende på ti år. Slik ser det ut på Holt i Tvedestrand. Enorme trær har falt over strømledningene i Agder det siste døgnet. Ifølge Agder Energi har de ikke opplevd noe lignende på ti år. Slik ser det ut på Holt i Tvedestrand. Foto: Anders Martinsen/Agder Energi

- Dette er et helt spesielt værfenomen

Været det siste døgnet har gjort trær og linjer så blytunge av snø at de har falt ned. Det er Agder Energis forklaring på at så mange har vært rammet av strømbrudd.

AGDER: Kl. 22.40 søndag kveld var 2967 kunder uten strøm. Tidligere på søndagen var tallet en stund oppe i rundt 10.000.

Mange av dem har ringt inn til Agder Energi og klaget. De mener strømnettet må tåle et snøfall.

– Det jeg får beskjed om, er at dette er et helt spesielt værfenomen. Det som skjedde i går var at mildvær som startet med regn gikk over til sludd og senere snø. Det ble kaldere og kaldere og det bygger seg da opp med snø og is på trærne. Når de blir for tunge, faller de ned på linjene, sier Unni Farestveit, kommunikasjonsdirektør i Agder Energi.

Også på selve strømnettet har det lagt seg store mengder snø og is. Ledninger som ikke er strømførende (jordlinjer) har blitt helt innkapslet i snø og is og har ifølge Farestveit blitt så tunge at de har falt ned på de strømførende linjene som igjen har kollapset.

– Disse to spesielle fenomenene har til sammen skapt problemer. Sist det skjedde var i 2006, sier Unni Farestveit.

Tom Johannessen (i gult) og Ole Kristian Bøe (oransje) fra Nettpartner var blant de 60 som søndag jobbet for å rette opp feilen på strømnettet. Foto: Anders Martinsen/Agder Energi

Sank

I en rekke kommuner fra Kristiansand og østover var strømmen borte. Det har vært verst i Risør der over 1300 var strømløse søndag ettermiddag. I Kristiansand var 34 uten strøm på samme tid.

Sjekk siste status for strømbruddene selv i Agder Energis interaktive kart

– Vi har hentet inn ekstra mannskaper, og har hatt folk ute hele natta for å søke feil og koble om strømmen for å gi kundene strømmen tilbake. Det er 60 mann som er ute, og vi har nå også bestilt helikopter for lettere å kunne inspisere nettet. Det er mye mer effektivt enn at mannskapene skal måtte gå langs linja, sa pressekontakt Hanne Liv Refsnes hos Agder Energi søndag morgen.

Rundt 50 montører var ute i felten søndag kveld. Omlag 25 skal fortsette ut over natten. Fra mandag morgen skal 80 personer være i sving, ifølge en pressemelding som Agder Energi sendte ut søndag kveld.

Til sammen 1500 kunder er rammet av såpass alvorlige feil at Agder Energi ikke har mulighet til å rette opp feilene før tidligst på mandag.

Dag Auby Hagen er ansvarlig for beredskap hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder. Han sier at sist det var et lignende værfenomen var i 2006 og 2007.

– Det kalles kystkonvergens og rammet også den gangen et belte langs kysten. Dette er et område der viktig infrastruktur ligger, sier han.

Tung snø

De fleste av de rammede husstandene er i Aust-Agder hvor snøfallet har vært tyngst.

– Mange steder er det også vanskelig å komme fram med bil, i tillegg til at det er tungt å gå innover langs linja med tungt utstyr. I Vegårshei ligger det for eksempel en meter snø, sier Refsnes.

Lørdag formiddag var antallet rammede strømabonnenter 1600, så var tallet nede i 250 i løpet av dagen før det altså lørdag kveld og natt har steget til over 7000.

Søndag formiddag nådde tallet over 10.000, og altså det høyeste det har vært.

-Vi vil jobbe gjennom kvelden og natta, så det er vanskelig å si når den kommer tilbake. Enkelte av skadene kan vise seg å være tidkrevende, sier Unni Farestveit.

Har du tips eller bilder? Kontakt oss på 03811 eller tips@fvn.no!