KRISTIANSAND: Det sa Frydenbø-sjefen Per Gunnar Åsen da han møtte ungdom som er motivert for en utdanning innen bilfaget. Det skjedde under den åpne dagen på Kvadraturen skolesenter der bilbransjen sammen med en rekke andre fagområder viste seg frem.

Med seg til den åpne dagen hadde Åsen og verksmester Tor Magne Brygggeså Høvåg-gutten Jon Sindre Lund Gabrielsen, en av tre lærlinger hos Volvo-forhandleren i Sørlandsparken.

I tillegg hadde de medbrakt en flunkende ny utgave av Volvos flaggskip, XC90, antagelig bilen som er kommet lengst i verden når det gjelder avansert sikkerhet.

Spennende

Lærling Lund var med for å informere 9. og 10. klassinger om hvor spennende og interessant det er å ta en utdanning som bilmekaniker. At han kjører Volvo av en helt annen årgang enn 2016-modellen av XC90, får han også nevnt i forbifarten, faktisk sisteutgaven av legendariske 240-serien fra 1993.

På den åpne dagen møtte bilbransjens folk interesserte unge og deres foreldre. Her er det pappa Bård Henrik Henriksen (t.v.) og 15 år gamle Gunnar Andre Henriksen som snakker med Frydenbø-lærling Jon Sindre Lund Gabrielsen, daglig leder ved Frydenbø Bilsenter i Kristiansand Per Gunnar Åsen og verksmester Tor Magne Bryggeså. Foto: Tor Mjaaland

— Men den står forsvarlig plassert i mors garasje på vinteren og skal ikke frem før våren kommer, sier lærlingen som åpenbart steller godt med den 23 år gamle Volvoen.

Bestemt seg

En av de unge Lund, Åsen og Bryggeså møtte på den åpne dagen var 15 år gamle Gunnar Andre Henriksen som sammen med far Bård Henrik Henriksen hadde tatt turen til bilfagavdelingen på skolen. Og 15-åringen er ikke i tvil om hva som blir yrket hans i en ikke alt for fjern fremtid:

— Har bestemt meg for mekanikerutdanning, sier han uten tvil i blikket overhodet. Og legger til at han er mest motivert for å bli mekaniker på tunge kjøretøy, en onkel som driver eget verksted i det faget har åpenbart inspirert ham.

Imponert pappa

Pappa Bård Henrik er litt imponert over at sønnen allerede har et så bevisst valg til utdanningsløp.

— I den alderen hadde jeg «ikke snøring» på hva jeg skulle bli, sier han og legger til at han selv også startet på bilmekanikerfaget, men hoppet over til annet fag etter kort tid.

Og lærling Jon Sindre, 18 år gammel, slår fast at det er helt topp å være lærling hos Frydenbø.

— En dag i uka er jeg på kurs hos Opplæringskontoret, de fire andre på verkstedet hos Volvo. Jeg lærer vanvittig mye der, sier lærlingen som ikke kunne tenke seg en utdanning og et yrke der han måtte sitte stille.

— Jeg må gjøre noe praktisk om jeg skal trives, slår han fast

Sikker jobb

De to representantene for bilbransjen, Åsen og Bryggeså, nærmest garanterer at unge som satser på bilfaget får jobb når utdanningen er ferdig.

— Med stadig større bilpark øker behovet for mekanikere, sier Åsen mens begge to peker på den store endringen som har skjedd innenfor mekanikerfaget.

Daglig leder ved Bilbransjens Opplæringsksontor, Per Ole Sæverud, mener at de åpne dagene på videregående skoler er en viktig arena for bransjen til å vise utdannings- og karrieremuligheter. Foto: Tor Mjaaland

— Nå er det veldig mye data og elektronikk det dreier seg om. Men det ser ut til å treffe bra hos de unge som både har mye datakunnskap og liker å stelle med det.

Skryter av bransjen

De peker begge på viktigheten av at bedriftene satser på lærlinger og har planer om å ta inn nok en lærling i 2016. 10. klassing Sindre satser på lærlingplass i forsvaret og vil kombinere utdanning med å avtjene verneplikten.

— Flott at de får et innblikk i hva faget dreier seg om på denne åpne dagen, legger faren til.

Per Ole Sæverud, daglig leder i Bilbransjens Opplæringskontor, skryter av bransjen som alltid stiller opp på slike dager.

— Det er viktig at representanter for lærebedriftene er her og forteller de unge hva det handler om. At vi også kan fortelle de unge at innenfor bilfaget er det svært gode jobbmuligheter, inspirer selvsagt litt ekstra, sier Sæverud.