På en solfylt gressplen i Sør-Afrika sitter en gjeng unge mennesker.

De snakker om kjærlighet og dating.

Latteren sitter løst.

Det er spenning i luften.

Christian snur seg mot en av kvinnene i gruppen.

Han spør om hun vil gå en liten tur.

Hun sier ja.

Dette er første gang Christian greier å ta initiativ.

Han er stolt over seg selv.

Og tydelig rød i kinnene.

Christian. Maler. Stavanger.

Christian. Maler. Stavanger.

Tre ord. Et navn. Et yrke. En by, var alt Christian sa da han ble bedt om å introdusere seg til 14 ukjente mennesker – mens tv-kameraene zoomet inn på ansiktet hans.

Christian er med på tv-serien «Love IRL». Et datingprogram for vanlige mennesker som sliter med dating.

Øyeblikket får han ennå til å grøsse.

Christian bruker mye av fritiden på å game, men måter sjeldent nye mennesker via dataskjermen. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

Christian Nilsen (30) har snille øyne som ofte er rettet mot omgivelsene rundt han.

Vi møter han i leiligheten på Hundvåg. Stuen er stilren og ryddig. Over tv-en står dyre bobler og fyldig rød. Noen falske planter og en drage som holder godt tak rundt en flaske cava. I en krok ved kjøkkenet er gamingstasjonen satt opp. Mye og solid datautstyr skreddersydd for en god gamingopplevelse. På veggene henger plakater av favoritt-karakterene fra ulike spill og tegneserier Christian setter høyt. I et glasskap står figurer på utstilling – samleobjekter.

Jakten på kjærligheten

Han har bodd her et par år. For å spare til egen bolig bodde han lenge hos foreldrene. Da han endelig overtok leiligheten meldte et nytt savn seg.

Hobbyene, som for det meste består av gaming, ble alltid prioritert foran damene. Men konsollene greide ikke fylle hele leiligheten. Det var plass til ei dame her og.

Christian har malt leiligheten selv. Her sitter han i vinterhagen. Han mener leiligheten har plass til to. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

– Jeg meldte meg på for å finne kjærligheten. Programmet skulle være for nerder og likesinnede, og jeg hadde ikke så mye erfaring med dates.

Christian forklarer at damer, festing og dating ikke var spesielt vektlagt i ungdomstiden. Vennene gamet, og det var det det gikk i. Hjemmefestene, der folk møtte nye bekjentskaper, var sjeldent det som fristet. Derfor var avvisning, og risikoen for avvisning, et relativt ukjent og skummelt fenomen.

Han beskriver seg selv som en sjenert introvert. Terskelen for å ta kontakt er høy fra før av. Situasjonen bedret seg ikke av at han kun hadde vært på én date i hele sitt liv.

En kompis møtte den kommende kona på Tinder. Begge gamer, og han er litt sjalu, innrømmer Christian. Det hadde jo vært flott hvis det løste seg slik for han og. Kunne Tinder være et godt springbrett? Han tenkte at å chatte ikke var like skummelt og at det kunne skape et godt grunnlag før daten.

– Det er brutalt

Men Christian fikk få matcher, og flere svarte han ikke da han dristet seg til å sende en melding. Mange slettet matchen også, og han mistenker at noen av matchene egentlig var ved et uhell. Dette opplever han også i dag.

– Det er brutalt, sier Christian og ler.

– Tinder er egentlig en uting. Du ser et bilde og dømmer at noen er fin eller ikke fin. Mange leser ikke teksten engang. Det er kun basert på utseende.

– Hvordan påvirker det selvbildet ditt?

– Jeg har blitt vant til det, men det har jo gjort at jeg ikke er så mye på Tinder. Jeg vet at jeg ikke får match eller svar.

Christian ser etter noen som kan bli like gira som han når et nytt Elden Ring-spill kommer ut, eller i hvert fall noen som kan forstå gleden. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

Man bare sitter der

Christian forklarer at selvbildet har bedret seg etter deltagelsen på «Love IRL». Han er mindre sjenert og mindre selvkritisk nå.

– Det hjalp å snakke om hvorfor man har det sånn som man har det.

Christian opplever altså at ting har bedret seg etter deltagelsen, men bor fortsatt alene.

– Jeg vet at det er min feil at jeg ikke har noen. Jeg har bare sittet her.

Å ta kontakt er det vanskeligste med å finne noen, forklarer Christian.

– Jeg vil finne noen som har de samme interessene eller som godtar interessene jeg har. Men jeg er ikke vant til å bli avvist. Derfor sitter jeg bare og venter til noen kommer til meg. Det gjør mange jenter også. Så da sitter vi bare her, hver for oss og venter.

Christian skulle ønske flere kvinner tok initiativ til å gå på date, og har et håp om at noen vil ta kontakt med han etter å ha sett serien.

– Det hadde vært fint å bli spurt om jeg vil være med på date.

Ikke se mot Tinder

Det er trolig ikke Christian det er noe galt med, viser forskning. Leif Edward Ottesen Kennair er professor i psykologi ved NTNU. Han har forsket på flørting, dating og Tinder.

Kennair har noen nedslående og oppløftende nyheter til Christian:

– Problemet er Tinder!

Er man på jakt etter kjæreste er appen feil sted å lete: Forskning viser at de fleste kvinner og menn er på Tinder for noe kortvarig, eller fordi de kjeder seg. De som finner ektefellen på Tinder er ofte unntakene.

– Tinder er en feil arena for dem som vil ha kjæreste. Vi vet at de som er på Tinder som regel ikke leter etter et langvarig forhold. Samtidig er vi opplært til at Tinder virker. Derfor tenker mange at det er noe galt med dem hvis de ikke finner kjærligheten der, sier Kennair.

Andre forskningsresultater viser at selvtillit er viktig. De som er sjenerte blir ofte kategorisert som mindre attraktive av det motsatte kjønn.

– Vi fant at de som ikke lykkes på normale datingarenaer, som for eksempel byen, ikke vil få større gevinst på Tinder, sier Kennair.

Sårbarhet

– Håkon er bedre til å snakke enn meg, sier Christian og skryter av meddeltageren sin.

Håkon Thorkildsen (27) ble ikke med på serien for å finne kjærligheten – selv om det ville vært en bonus.

Håkon tror ikke tv-programmet blir stedet der han finner sin nye kjærlighet, men liker ideen om å kunne vise at sårbarhet ikke er farlig. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

Siden tv-serien ennå ruller og går vil han ikke røpe om det ble noen bonus da Aftenbladet kom på døra.

– Jeg sa det fra starten, at jeg var skeptisk. At jeg hadde vanskeligheter for å tro at jeg kunne finne kjærligheten på et tv-program.

Likevel ble Håkon overbevist.

– De sa at det handlet om opplevelsen, dating og sårbarhet. Sårbarheten var det som solgte meg. Jeg brenner for å snakke om de vanskelige tingene. Jeg synes alle burde snakke mer åpent om psykisk helse, sier Håkon.

Medmennesket

I likhet med Christian er Håkon bosatt i Stavanger. Hans interesser preger også hjemmet: Loftstuen huser pianoet og gitaren, samt datamaskinen og konsollene. Planter av typen tomat, tobakk og sukkulent får stor plass på kjøkkenet.

I et glasskap står en steinsamling og Ringenes Herre-merch, samt en tjukk bok full av Pokémon-kort. Nederste hylle er forbeholdt fagbøker om anatomi og menneskekropp.

Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad
Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

Radiografen Håkon etterutdanner seg nå til å bli sykepleier. Omsorg for andre mennesker er en hjørnestein i personligheten hans – noe han selv har fått oppleve viktigheten av.

Håkon var et utagerende barn. En merkelig unge, som han selv sier. Han hang spesielt bakpå på det sosiale. Den sosiale intuisjonen de andre så ut til å ha naturlig var ikke der for han. Mye falt på plass da han ble diagnostisert med autisme.

– Jeg hadde ikke peiling på dating og damer, men jeg hadde venner. En stabil, god vennegjeng, som ennå er den samme, sier Håkon.

Uten dem hadde nok ting sett annerledes ut. Støtten han har fått fra vennene gjorde mye. På videregående ble tilværelsen lysere, både psykisk og sosialt: Nå har Håkon få skrupler når det kommer til å ta kontakt med andre mennesker.

I koronapandemien fikk Håkon en ny hobby: Planter. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

– Gi folk en sjanse

– Jeg er flink til å snakke. Jeg er også flink til å snakke om følelser, men det er verre å faktisk vise dem. Der har jeg litt å gå på, sier Håkon.

Han ble med på «Love IRL» for å lære seg selv å kjenne. Samtidig mener han serien er noe vi som samfunn trenger:

– Folk har jo veldig høye forventninger. Vi må bli bedre til å gi folk en sjanse. Man må nesten møtes mer enn et par ganger før man kan danne seg et bilde av en person, sier Håkon.

Uendelige muligheter

Det er også litt av bakgrunnen for serien, ifølge programleder og sexolog Tuva Fellman.

– Deltagerne kan godt tenkte «NEI!» etter første møte, men man skal likevel være sammen med personen over lengre tid, forklarer hun.

Målet med tv-serien var å bruke tiden på en annen måte:

– Begge partene får mulighet til å lage flere inntrykk.

Tuva Fellman er sexolog, journalist og programleder. Hun er blant annet kjent fra sexopplysningsprogrammet Juntafil på NRK P3 og Naked Attraction på Discovery+. Sist, men ikke minst, er hun én av to programledere på «Love IRL». Foto: Max Emanuelson

Fellman mener dating i 2022 anses å være lett fordi det finnes så mange muligheter. Uendelig med datingapper, speeddating, datingkurs, turer for single.

– Jeg tror mulighetene blir så mange at det får motsatt effekt. Dating kan bli kaldt og distansert. Det skal gå fort, og man blir derfor avfeid fort. Gjerne basert kun på utseende. Dette er ting som gjøre dating vanskelig og mer utilgjengelig for mange.

Fellman har et håp om at flere vil velge andre måter å finne kjærligheten på.

Flere og flere sier de ikke orker mer av Tinder. At de heller vil treffe noen på fest.

Men ikke alt er negativt med dating via apper.

«Ja, ja. Det er ikke så farlig»

– Man kan si mye dumt om internett, men av og til glimter det til. Jeg har selv venner som har funnet hverandre via Tinder. Og så har vi vært gjennom to år med pandemi. Jeg tror det fortsatt er vanskelig for noen å komme i gang igjen. Da kan chatting oppleves som en god greie – hvis man får det til.

– Har du noen råd til de som sliter med dating?

– Alle har forskjellige grunner til at ting er vanskelig, men gi deg selv og andre tid. Bruk tid utover førsteinntrykket.

– Alle blir avvist fra tid til annen. Prøv å tenk: Ja ja, det er ikke så farlig. Det finnes flere muligheter.

– Det er litt som å gå på visning. Du må ofte gå på noen før du finner drømmeleiligheten. Jeg sier ikke at vi skal behandle mennesker som leiligheter, men prøv å senke terskelen og forventningene litt.