Det er nemlig mulig å øke vinterrekkevidden betydelig om man tar visse forholdsregler. Nøkkelen ligger i følge elbilforeningen i forvarming. Da kan du i det minste redusere rekkeviddeangsten vinterstid.

Men hovedregelen er at du bør lade så ofte du kan. Hver gang du parkerer, bør ladekabelen — ideelt sett - kobles til. Da oppnår du både at batteripakken lades, at den daglige rekkevidden økes og at temperaturen i batteriene ikke faller for mye.

Forvarmingen viktig

Lading og forvarming utgjør mye av nøkkelen til en komfortabel elbilopplevelse gjennom vinteren. De fleste moderne elbiler kan forvarmes via app på smarttelefonen, selv om det riktignok har vært visse problemer med tilgang hos enkelte elbiler.

Forvarming bør helst skje når elbilen er tilkoblet strømnettet, for ikke å stjele rekkevidde. Selvsagt økes komfortnivået gjennom at man slipper å skrape is fra rutene og kommer til varm bil, men det aller viktigste er at batteriet også oppnår driftstemperatur.

Sparer energi

Med driftsvarme batterier sparer man energi gjennom at batteriene ikke trenger å bruke verdifull strøm på å varme seg selv opp.

Hvis batteripakken er kald, må den nemlig bruke energi på å oppnå riktig temperatur. Det går utover rekkevidden. Samtidig klarer heller ikke et kaldt batteri å ta imot strøm, for eksempel når du slipper gasspedalen og lar bilen rulle.

Planlegg kjøringen

Dersom man pleier å ha en offensiv kjørestil, kan det være en idé å justere litt. Stikkordet er å kjøre jevnt. Unngå brå akselerasjoner og regenerer framfor å bruke den fysiske bremsen. Kjør mykt og hold god avstand til bilen foran.

Til en viss grad handler det også om fleksibilitet. Uansett biltype, kommer det innimellom dager der det er best å la den stå. På de aller kaldeste dagene kan man kanskje vurdere å jobbe hjemmefra eller - hvis mulig - benytte kollektivtransport. Antall dager med sprengkulde er få, og dermed er det generelt ikke noe problem å bruke elbilen om vinteren.