OSLO: Mandag og tirsdag er det ventet kaldt vær og lite vind. Det er sannsynlig med høy eksosforurensning over store områder av byen disse dagene.

Derfor innfører Oslo kommune for første gang forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier fra klokka 6 til klokka 22 fra tirsdag.

Brudd på dieselforbudet straffes med et gebyr på 1.500 kroner, og både politiet og Statens vegvesen har myndighet til håndheving.

Gjennomkjøring tillatt

Forbudet gjelder ikke for E 18, E 6 eller Ring 3, så skal du bare kjøre gjennom byen er det foreløpig ingen fare.

Ring 3 vil være åpen for gjennomkjøring, tross dieselforbudet i Oslo kommune tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det samme gjelder Trondheimsveien (riksvei 4), Østre Aker vei (riksvei 163), Strømsveien (riksvei 190) og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Kjøring til ferjer tillatt

Skal du med danskebåtene eller Kiel-ferja, kan du også bruke dieselbilen. Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil nemlig fortsatt være mulig, opplyser Oslo kommune.

En del unntak

Forbudet gjelder for dieseldrevne kjøretøy, men det gjøres en del unntak. Unntakene omfatter blant annet utrykningskjøretøy, ladbare hybrid-dieselbiler, kjøretøy som brukes i offentlig tjeneste, pasienttransport, kollektivtrafikk og kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov.

– Aldri vært diskutert i Kristiansand

Byingeniør og leder av ingeniørvesenet i Kristiansand, Terje Lilletvedt, sier til Fædrelandsvennen at et dieselforbud ikke har vært tema i Kristiansand.

– Grunnet byens utforming har vi ikke tilsvarende problemer som i Bergen eller Oslo hvor luftforurensningen legger seg som et lokk over byen, forteller Lilletvedt og fortsetter:

– Derfor har det heller aldri vært en aktuell problemstilling for oss å stenge bysentrum for dieselbiler, sier Lilletvedt.

Akutt høy luftforurensning

Kjøreforbundet i Oslo gjelder fram til Bymiljøetaten vurderer at det akutte behovet ikke lenger er til stede. Staten har fattet tilsvarende vedtak for deler av Ring 1. Slik det ser ut nå, vil forbudet vare til torsdag.

– Akutt høy luftforurensning innebærer at det kan være helsefarlig for barn, eldre og astmatikere å bevege seg utendørs. Dieselforbud er et inngripende tiltak, men er nødvendig for å ta vare på helsa til byens innbyggere, sier Gerd Robsahm Kjørven, konstituert direktør i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Ustabil værtype

Slik prognosene ser ut nå, vil det fra onsdag ettermiddag eller kveld bli mer omrøring i luftmassene, og inversjonen ventes å bli brutt opp, ifølge Oslo kommune. Fra torsdag ventes en mer ustabil værtype med god omrøring i luftmassene, og det vil mest sannsynlig ikke lenger være fare for høy NO2-forurensning.

– Vi følger værsituasjonen nøye. Når vedtaket oppheves vil det bli varslet via kommunens nettsider, sosiale medier og i pressemelding, opplyser kommunen.

Ifølge Luftkvalitet.info var luftforurensningen i Oslo høy søndag ettermiddag. Det samme gjaldt Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg.