En pågrepet etter antatt angrep i Berlin - minst ni personer er drept

Tysk politi opplyser at en person er pågrepet etter det som sannsynligvis var et terrorangrep mot et julemarked i Berlin. En passasjer i lastebilen som kjørte inn i markedet, døde på stedet.

Publisert:

Minst ni personer er drept etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde på et julemarked i Berlin. Foto: FABRIZIO BENSCH/NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

BERLIN: Tysk politi bekrefter at ni personer er drept og rundt 50 såret etter å ha blitt kjørt ned av en lastebil på et julemarked i Berlin. Trolig dreier det seg om et terrorangrep. Den mistenkte sjåføren er pågrepet.

– Minst 50 er såret, noen av dem alvorlig. Noen er drept, sier en politikvinne til AFP.

Er du i Berlin, eller har du tips i saken? Ta kontakt på tips@fvn.no eller ring 03811.

En passasjer i lastebilen som kjørte inn i markedet, døde på stedet.

Politiet kjenner ikke dødsårsaken for vedkommende som ble funnet død i lastebilen.

På Twitter har Berlin-politiet bekreftet at ni personer er drept.

Sjekket mistenkelig gjenstand

Politiet i Berlin sperret av et nytt område for å undersøke en mistenkelig gjenstand. Kort tid etter meldte politiet av faren var over.

Politiet sperret av flere gater nord og vest for julemarkedet etter funn av en mistenkelig bag, opplyser politiet til NTB. En robot ble sendt for å undersøke bagen, og kort tid etter opplyste politiet at den er sjekket og faren er over

Politiet i Berlin ber befolkningen i byen om å holde seg hjemme det antatte markedet. Politiet oppfordrer i en melding på Twitter folk til å holde seg innendørs og ikke bidra til ryktespredning.

Utenriksdepartementet jobbet mandag kveld med å finne ut om noen nordmenn er berørt.

I en Twitter-melding ber UD nordmenn i Berlin om å følge rådene fra tyske myndigheter.

– Meld gjerne til pårørende at du ikke er berørt, heter det.

En lokal brannmann løfter en av de skadede inn i en ambulanse. Foto: Michael Sohn / TT / NTB Scanpix

– Situasjonen under kontroll

Berlins ordfører Michael Müller sier situasjonen er under kontroll etter det som trolig var et terrorangrep mot et julemarked i Berlin.

Politiet i Berlin bekrefter at det ikke er noen indikasjoner på nye farlige situasjoner i nærheten av julemarkedet der angrepet skjedde.

– Det vi er vitne til her, er dramatisk, sa ordføreren da han møtte pressen på åstedet mandag kveld.

Han forteller at han er i sjokk, og at hans tanker går til familiene og til de døde og skadde

Tysk politi bekrefter at minst ni personer er drept i et antatt angrep mot et julemarked i Berlin. Foto: FABRIZIO BENSCH/NTB Scanpix

– Bevisst handling

Så langt tyder mye på at det dreier seg om en bevisst handling, melder nyhetsbyrået DPA.

Statsminister Angela Merkel sier i en kort uttalelse via sin talsmann at hun sørger over de drepte.

Avisen Berliner Morgenpost har publisert bilder som viser ødelagte bord og boder. Bilder viser Scania-lastebilen med knust frontrute etter å ha pløyd ned flere boder på markedet. Markedet ligger innenfor en gangvei som skiller området fra gaten utenfor.

Pågripelse

Politiet har bedt Berlins innbyggere om å holde seg innendørs, og har sperret av markedet, som ligger på Breitscheidplatz ved Kaiser Wilhelm-kirken, nær dyrehagen og Bahnhof Zoo, skriver Berliner Zeitung.

Politiet har sperret av markedet etter angrepet. Foto: TT / NTB Scanpix

En stor politiinnsats ble satt i gang i jakt på føreren av lastebilen. Politifolk med maskingevær ble observert dyrehagen, samt flere politibiler, og alle inngangene til undergrunnsstasjonen Bahnhof Zoo ble stengt, skriver Berliner Morgenpost.

Litt senere opplyste politiet at en person, den antatte sjåføren av lastebilen, er pågrepet. Den tyske avisen Bild skriver at pågripelsen skjedde etter en kort flukt, og at en passasjer i lastebilen skal være blant de døde. Det er ukjent om passasjeren var med på angrepet eller hadde en annen rolle.

Nice

Ifølge Die Welt har det i flere dager vært indikasjoner på at det kunne finne sted et angrep mot et julemarked i Berlin.

Fremgangsmåten ligner på Nice-angrepet på den franske nasjonaldagen 14. juli, da en lastebil pløyde seg gjennom en folkemengde langs strandpromenaden. 86 personer ble drept og over 400 såret. Gjerningsmannen ble identifisert som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, en tunisier, som ble skutt og drept i skuddveksling med politiet.

Publisert: