Klokken 09.20 landet han med sin privatjet på Stavanger Lufthavn, Sola – og ble kjørt rett til messeområdet på Tjensvoll.

Da han kom ut av bilen, var noe av det første han sa at han elsket Norge.

– Jeg kom hit av takknemlighet til det norske folk sin støtte til elektriske kjøretøy. Så jeg vil si takk for nordmenns støtte til bærekraftig transport gjennom mange år, sa han blant annet til presseoppbudet utenfor Clarion Hotel Energy.

– Lag flere barn

- Men noe som kanskje er mindre åpenbart, er dagens fødselsrate. Det er viktig at folk får nok barn for å støtte sivilisasjonens overlevelse, sa Tesla-gründeren.

- Lag flere barn, altså?

- Ja, lag flere barn. I det minste nok barn til å sørge for at populasjonen overlever. Vi kan ikke tillate at sivilisasjonen blir så lav at vi dør, repliserte Musk – som selv er nibarnsfar – til NRKs journalist.

– Jeg tror realistisk sett må vi bruke olje og gass på kort sikt, hvis ikke vil samfunnet falle sammen. For at samfunnet skal fortsette å fungere trenger vi olje og gass - spesielt nå med sanksjonene mot Russland. Enhver rimelig person ville konkludert med det.

– Samtidig må vi sette fart fornybar energi, la han til.

På spørsmål om Norge bør fortsette å lete etter olje, svarer Musk følgende:

– Jeg tror noe ytterligere leting er berettiget for øyeblikket, i tillegg til å fortsette å støtte overgangen til elektriske biler. Jeg lurer på om det er mulig for Norge å produsere mer vann- og vindkraft, og potensielt eksportere det til Sør-Europa, sier Musk.

Han tok seg god tid til media etter ankomst til ONS, og virket ikke veldig preget av å ha reist fra Los Angeles ved midnatt.

Den noe improviserte pressetreffet skjedde like bak en tralle som solgte kaffe. Trengselen ble så stor at kaffeselgeren måtte be om armslag for å kunne jobbe.

– Støre har helt rett

Under åpningessesjonen snakket Musk blant annet om det å ta risiko.

– Hvis det er viktig nå, tar du risikoen. Og det å elektrifisere verden er verdt kampen. Det er egentlig ikke en risiko å tenke slik, dette er bare noe som må gjøres, sier Musk.

Tidligere under åpningen hadde statsminister Jonas Gahr Støre pekt på at regjeringen ønsker å satse stort på havvind.

Musk ble utfordret om hvordan energiproduksjonen kan bli grønnere.

– Med den energikrisen som er nå trenger verden mer olje og gass, men på sikt må energimiksen bli grønnere. Jeg er helt enig med Støre, om at det er riktig å satse på havvind. Det må også kombineres med batterier. Jeg er også for atomkraft. Har du et kjernekraftverk, bør du ikke legge det ned, sier Musk.

Etter åpningen var Musk med på en lunsj arrangert av Stavanger kommune.

Elon Musk hilser på Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad
Musk hadde ikke en egen tale under åpningssesjonen, men det var en samtale. Flere ganger takket han Norge for at landets innbyggere har trodd på elektriske biler, og særlig Tesla. Foto: Carina Johansen / NTB
Elon Musk da han ankom ONS. Foto: Jarle Aasland / Stavanger Aftenblad

Takket være amerikanske Jack Sweeney, som er kjent for å lage Twitter-roboter for å spore private jetfly til fremtredende personer, inkludert Elon Musk og russiske oligarker, kunne de mest ihuga Musk-fansene følge hans snaut ti timer lange flytur fra Los Angeles til Sola på Flightradar24.

Åpnet ONS

Musks privatfly er av typen Gulfstream G650 - en forretningsjet produsert av Gulfstream Aerospace. Flyet kan frakte fra 11 til 18 passasjerer, alt etter hvordan det er konstruert og bygget innvendig. Flyet har en toppfart på 982 kilometer i timen med en marsjfart på 956 kilometer i timen.

Musk tok seg tid til å snakke med media etter ankomst. Foto: Jarle Aasland / Stavanger Aftenblad
Her lander Musks privatjet på Sola. Foto: Fredrik Refvem
Her forlater Musk og hans følge flyplassen - i Tesla Model Y. Foto: Fredrik Refvem
De to bilene i Musks følge kom kjørende til ONS ved 10-tiden, og tok oppstilling ved Energy-hotellet. Foto: Eivind Aarre

Like etter landing på Stavanger Lufthavn, Sola gikk Musk og hans team inn i noen ventende biler som fraktet dem direkte til ONS-messen på Tjensvoll hvor Musk deltok på åpningskonferansen sammen med blant andre Equinor-sjef Anders Opedal, IEA-direktør Fatih Birol, Shell-sjef Ben van Beurden og Kronprins Haakon. Seansen er smekkfull - og det var også et begrenset antall pressefolk som fikk tilgang. Billetten til åpningskonferansen koster 16.000 kroner.

Musk, som leder Tesla og Spacex, går for å være verdens rikeste mann med en formue på over 200 milliarder dollar. 51-åringen kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men har også statsborgerskap i USA og Canada.

Elon Musk er den desidert største stjernen som kommer til ONS. Foto: Joe Skipper / Reuters

Tvitret om fasting

Musk er kjent for å være svært aktiv på Twitter og hans meldinger der kan fort påvirke børskursen på de selskapene han omtaler, noe som viser hans enorme makt. Musk har nå over 103 millioner følgere på Twitter. Like før avreise til Stavanger og ONS la Musk ut fire meldinger på sin twitter-konto hvor han skriver at han i perioder faster og føler seg sunnere og bedre etter å ha begynt med det.

«Innimellom vil jeg dele ting på denne kontoen som ser ut til å være bra for meg og mitt liv - og som derfor også kan komme andre til nytte. Dere er også velkomne til å dele deres opplevelser og som dermed kan være til hjelp for andre.», skriver Musk, som også avslører at det var en god venn av han som kom med rådet om å faste i perioder.

Politiet var kjapt borte hos privatflyet til Musk. Sikkerheten står i høysetet under ONS-messen. Foto: Fredrik Refvem

Hvor lenge blir han i byen?

Det er høyst usikkert hvor lenge Musk blir i Stavanger. Noen rykter sier at han skal fly videre allerede i ettermiddag/kveld, mens andre mener å vite at han først skal oppleve noe av det regionen har å by på før han flyr videre i morgen. Heller ikke arrangøren ONS er informert om alle detaljene i forbindelse med besøket til Musk.

– Musk har med seg et eget team som styrer dette, sier kommunikasjonsdirektør i ONS, Inger Johanne Stenberg, til Aftenbladet.