Volkswagens juks med dieselmotorer, for å få dem til å fremstå som mer miljøvennlige enn sant er, ble avdekket i USA, men en rekke land skal nå granske millioner av biler av merkene Volkswagen, Audi, Skoda og Seat.

Aftenpostenhar fått bekreftet at flere årsmodeller av Mitsubishi Outlander har den omstridte dieselmotoren.

Outlander er Mitsubishis mest solgte SUV-modell her i landet, siden den japanske fabrikken startet bilsalget i Norge for nøyaktig 40 år siden. Outlander er blant de mest solgte firehjulstrekkende SUV'er, uansett bilmerke her i landet.

Usikkert om jukse-komponenten er brukt

– Mitsubishi benyttet dieselmotoren fra Volkswagen i Outlander-modellene fra 2004 til 2009, bekrefter Vegard Werner, produktsjef i Motor Forum, som importerer og forhandler Mitsubishi i Norge.

– I tillegg til den populære SUV'en ble motoren i noe mindre omfang også benyttet i den mindre familiebilen Lancer, legger han til.

– Jeg kan derimot hverken bekrefte eller avkrefte om den omtalte komponenten er i dieselmotorene som sitter i Mitsubishi-modellene fra 2004 til 2009, fortsetter Vegard Werner.

– Undersøkelser fabrikken har gjort, gir så langt ikke noe signaler om det. Dessuten var det i sin tid slik at Mitsubishi kun kjøpte selve motoren og monterte selv inn software-komponentene, som Mitsubishi selv har utviklet og produsert, sier Werner.

Endrer forbrenningen

Volkswagen-konsernet har oppgitt at totalt rundt 10,7 millioner biler er utstyrt med det omstridte dataprogrammet, som merker når bilen kjøres inn i en laboratorietest, og endrer forbrenningen slik at NOx-verdiene blir tillatt.

Så sent som i går erkjente VW-konsernet at 2,1 millioner biler på verdensbasis er utstyrt med programvaren. Dette er altså biler som kommer i tillegg til de berørte modellene til Volkswagen, Audi og Skoda, og er motorer VW-konsernet foreløpig ikke kan gjøre rede for.

Dodge Journey Foto: Magne Johansen

Aftenposten har altså fått bekreftet at Mitsubishi er blant bilmerkene som benytter den omstridte motoren med betegnelsen EA189, og er i tre varianter på henholdsvis 1,2 liter, 1,6 liter og 2,0 liter. Det er de to sistnevnte motorvariantene på 105 hester og 140 hester, som er de mest vanlige i "norske" biler.

Dodge og Chrysler

Etter det Aftenposten kjenner til ble VW-motoren på 140 hestekrefter også benyttet i flere amerikanske biler, eller rettere sagt amerikanske biler utviklet for det europeiske markedet ved Magna Steyr fabrikken i Østerrike.

Blant annet benyttet både Dodge og Chrysler motoren i ulike modeller.

Dodge benyttet dieselmotoren i blant andre Dodge Journey, Dodge Avenger og Dodge Grand Voyager.

Av Chrysler-modellene ble blant andre retro-modellen, PT Cruiser, utstyrt med en 140 hesters dieselmotor, produsert av Volkswagen.