– Folk må regne med at det fyker både trær og takstein, også på innlandet i Agder. Det kommer til å bli full storm på kvelden 2. juledag ved kysten og i fjellet. Vi regner med at det blir fullt trøkk fra klokka 18, sier meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Geo i Bergen.

Det frarådes å gå for nær bølgene når Urd kommer inn over Agder. Her er Lindesnes fyr fotografert gjennom Fædrelandsvennens webkamera 2. juledags morgen. Foto: webkamera

God porsjon

Han snakker om ekstremværet Urd som først og fremst rammer Vestlandet i løpet av 2. juledag. Meteorologisk institutt sendte 1. juledag ut obs-varsel for både fjellet og kysten i Sør-Norge med melding om sterk storm fra vest og nordvest i løpet av 2. juledag. Hovedtyngden av uværet treffer Vestlandet, men også Agder-fylkene ventes å få en god porsjon av stormen.

Livsfarlige bølger

2. juledags morgen advarer Hovedredningssentralen folk på det sterkeste mot å gå for nær sjøen, og 1. juledags kveld skrev HRS dette på Twitter: «Ekstremværet Urd treffer land langs vestlandskysten. Det er meldt om ekstremt store bølger langs kysten. Hold avstand, disse er livsfarlige!»

Springflo

– Vi oppfordrer folk til å ta det litt med ro og ikke bevege seg helt ut på den ytterste nøgne ø, sier redningsleder Ola Vaage til Fædrelandsvennen. Urd kombineres nemlig også med springflo og en vannstand som ventes å være over en meter høyere enn vanlig langs kysten. Dette sammen med full storm vil få bølgene til å slå adskillig lengre opp over fjæresteinene enn vanlig.

Avlyst luftambulanse

HRS oppfordrer også folk til å ta sine forholdsregler og se til at båter er ekstra godt fortøyd før stormen slår inn for fullt.

– Foreløpig ser det rolig ut. Vi har ikke hatt noen aksjoner ennå. Men vi har måttet innstille to luftambulanser innover innlandet på grunn av nedbør og kraftig turbulens, sier redningsleder Ola Vaage.

Storm Geo i Bergen melder at den kraftigste nedbøren i forbindelse med Urd vil komme fra Sirdal og vestover.