Dermed ligger Kristiansand fortsatt foran Norge totalt når det gjelder farten på nybilsalget. I Norge ble det registrert 4,4 prosent flere nye biler i januar i år sammenliknet med samme måned i fjor. Mange har spådd en utflating og kanskje en viss nedgang i salget, men så langt har det ikke altså skjedd.

— Opp 6,2 prosent fra januar i fjor er jo fantastisk bra, sier Terje Jochumsen, leder av Bilbransjeforeningen. Han presiserer at tallene gjelder for registrering av nye biler, ikke inngåtte kontrakter, og at noen kan ha utsatt registrering til etter nyttår på grunn av endringer i effektavgiften.

Ny teknologi

Men Jochumsen tror på fortsatt høyt bilsalg ikke minst fordi det skjer så mye innenfor ny teknologi som stadig blir billigere.

— Folk har rett og slett lyst på å bytte bil og få del i teknologi som gjør at du kjører billigere og sikrere, sier bilbransje-lederen i Kristiansand og Vest-Agder.

— Ny bil gjør rett og slett noe positivt med totaløkonomien i husstanden, sier en optimistisk Terje Jochumsen.

I Kristiansand er fortsatt Volkswagen sterkt dominerende med 80 nye biler i januar, en liten nedgang på fem biler sammenliknet med fjoråret. Av disse var godt over en tredjedel, 33 biler, med elektrisk drift. Totalt utgjør elbilene ca 21 prosent av de nye bilene i Kristiansand i januar, på landsbasis 17,3 prosent.

Suzuki Vitara ble nest mest solgte bilmodell i Kristiansand i januar Foto: TOR MJAALAND
El-bilen Renault Zoe yppet seg kraftig i januar og ble nest mest solgte elbil etter e-Golf. Foto: TOR MJAALAND

Ford økerBak Volkswagen er det svært jevnt. Toyota er igjen oppe på andreplass med 31 biler, deretter følger BMW med 30 og kanskje litt overraskende Ford med 27 biler. Ford har vist jevnt fremgang over lengre tid og selger bra på både Mondeo, Focus, Kuga og nye S-Max.

Audi og Volvo har begge en voldsom økning i antall nyregistreringer sammenliknet med januar i 2015, Audi fra 9 til 23 nye biler. Volvo fra 6 til 19 nyregistreringer. Den prosentvis største fremgangen har Renault med hele 366 prosent fra 4 biler i fjor til 14 i år.

At Golf er mest solgte bilmodell i januar, overrasker neppe. Av de 46 nye Golf-modellene som rullet ut på sørlandsveiene hadde 25 elmotor. Mer overraskende er det nok for mange at Suzuki Vitara var nummer to på registreringsstatistikken med 14 biler, en bil foran Toyota Rav4 og Skoda Octavia. Men også Renault ypper seg med sin elbil Zoe som har vist jevnt økende salg gjennom fjoråret. 12 nye Zoe ble registrert i Kristiansand i januar.

Nedgang

Både Mandal og Lyngdal skiller seg ut fra Kristiansand denne gang. Begge steder har det vært en viss nedgang i bilsalget sammenliknet med 2015. Interessant er det i Lyngdal der Skoda har tatt innersvingen på storebror i familien Volkswagen og topper i januar med 11 nye biler.

På disse stedene med lavere tall for nyregistreringer vil selvsagt antall leveringsklare biler ha betydning for registreringsstatistikken. Det samme gjelder også i Kristiansand der resultatene påvirkes av ventelister på spesielt populære modeller.