Hva mener du om disse reglene? Debattér under artikkelen.
LILLESAND: Harald Kjevik fra Lillesand er blant de mange som bruker racersykkelen for å holde seg i form. Alderen og bena gjør at han ikke kan løpe gatelangs eller i de mange flotte turløypene i Lillesand. Men med sykkel kan 64-åringen holde seg i form, flere ganger i uka sykler han turer på seks — sju mil, gjerne til Birkeland og så enten oppover til Herefoss eller utover mot Tveit.
Farlige situasjoner
— Biltrafikken øker og det oppstår fra tid til annen ganske farlige situasjoner. Mer enn en gang er jeg regelrett blitt presset av veien, forteller Kjevik.
— Jeg sykler for det meste alene og da kan jo tankene løpe som de vil. Jeg har tenkt at tre enkle regler kan gjøre forholdet mellom bilister og syklister mye bedre, - og i alle fall mye sikrere for de som er på to hjul, sier han.
Reglene
— Først: ikke kjør forbi en (eller flere) syklist når det kommer annen trafikk i mot. Her syndes det mye og konsekvensen er ofte at syklisten blir presset ut av veien av bilen som kommer bakfra og skal forbi.
— Dernest: når du kjører forbi syklister, kjør så langt over til venstre at venstre hjulpar på bilen er godt over den gule midtstreken. Da blir avstanden mellom bil og syklist stor nok til at det ikke oppstår fare.
— Til sist: ikke kjør forbi andre trafikkanter når du ser at det kommer en eller flere syklister i mot.
Hvis bilistene etterlever disse tre enkle reglene tror Harald Kjevik at mange ulykker og farlige situasjoner kan unngås.
— Jeg er ikke bare syklist, jeg kjører jo bil også og ser at det er lite som skal til for å unngå farlige situasjoner, legger han til.
- Men syklistene må vel også ta hensyn til annen trafikk?
— Selvsagt, og mange på sykkel synder mot enkle trafikkregler. Som ikke å legge seg på rekke når det kommer biler bakfra, som å sykle i store grupper, ved ikke å kjøre godt nok ut til høyre og så videre, innrømmer han.
Skifter karakter?
Antallet sykkel-mosjonister har økt voldsomt de siste årene, Kjevik er ikke i tvil om at det skyldes fjernsynsoverføring av mange store sykkelritt og sykkelprofiler som Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og andre. Men samtidig øker også andelen bilister som når de ikke sitter bak bilrattet, er ute på sykkelsetet. På tross av dette har Harald Kjevik ikke sett noen bedring i forholdet mellom syklister og bilister, snarere tvert om.
— Er det de samme som den ene dagen, mens de er ute og sykler, ergrer seg over hensynsløse bilførere, som neste dag kjører bil og irriterer seg over syklister i veibanen? Endrer vi karakter og holdninger avhengig av hva slags trafikant vi er?
Harald Kjevik har undrer seg mye over akkurat dette mens han sykler.
— Hva synes du om syklister som tviholder på sin rett til å bruke bilveien mens det ligger en flott sykkelsti ved siden av? Er ikke det ganske hensynsløst av de syklende?
Fei sykkelstiene!
— Det kan du kanskje si. Men det er faktisk slik at veibanen er bedre vedlikeholdt enn gang- og sykkelstien. Mens bilveiene gjerne er fri for sand og grus på grunn av at de blir feid oftere og biltrafikken blåser bort sand, så er det gjerne mye sand på sykkelstiene. Kjører du på smale racerdekk kan det være farlig og uansett er det mindre komfortabelt, sier han.
Harald Kjevik deler oppfatningen til UP-leder Øystein Krogstad om at tursyklister og de som kjører på terrengsykler med brede dekk, bør bruke gang- og sykkelveien der det finnes slike. De som trener på racersykkel med smale dekk kan dele veibanen med bilistene.