Det syntes Skoda-folkene hos G-Bil i Sørlandsparken med salgssjef Tor Erik Røed i spissen er så gøy at det ble mange Skoda-presanger på Sander denne jula.

De bestilte til og med en spesiallaget Skoda-klokke fra fabrikken i Tsjekkia. Den rakk dessverre ikke fram til julaften, men blir en ekstra julegave når den dukker opp.

Glødende interesse

Det startet med at bestefar Tom Egelandså for et halvår siden kjøpte Skoda Fabia. Så har det bare blitt verre og verre. Eller bedre og bedre, mener nok både Sander og de ansatte på G-Bil som synes det er helt topp at en guttunge har en så glødende interesse for et bilmerke. Som for noen år siden kanskje ikke var blant de mest profilerte, men som nå er blant de mest solgte på Sørlandet.

Sander Wiik (8) pakker opp julegaver fra Skoda mens salgssjef Tor Erik Røed følger med. Det ble både sekk, lue, racingbil og Skoda-klokke på en svært overrasket Sander. Foto: Tor Mjaaland

Også Espen Langemyr, lærer på skolefritidsordningen i Vennesla der Sander er elev, synes det er både gøy og imponerende at en åtteåring viser så stor interesse for noe.— I sløydtimene lager han girspaker med Skoda-emblem på, og nesten uansett hva vi holder på med, så vrir Sander det mot noe som har med Skoda å gjøre, forteller Langemyr.

Han synes det er helt topp å møte en guttunge som brenner for noe og viser slik lidenskap for et bilmerke.

— Skulle ønske at flere unge hadde vist slik entusiasme for et eller annet, slik Sander gjør, sier Espen Langemyr som visstnok ikke har latt seg påvirke til å kjøpe Skoda.

Bestefar

Etter at bestefar Tomm, som Sander kaller ham, kjøpte Skoda, har han stadig måttet kjøre Sander ut til G-Bil der han får tilbringe mange timer i salgsavdelingen. Da har han blant annet laget et 40 siders Skoda-magasin utelukkende bestående av Skoda-tegninger og Skoda-fakta.

Et eksempel fra Sanders Skoda-magasin. Her er det nye Superb både med og uten 4X4 som han har konsentrert seg om.

— Det blir nok her jeg skal jobbe når jeg blir stor, sier åtteåringen som viser at han er oppdatert på det som skjer. - Dykke he jo vært Norges beste Skoda-butikk tre år på rad, sier Sander til salgssjef Røed som nikker smilende bekreftende.

Samme 4x4

— Men pappa sier at firehjulsdriften på Volvo er bedre enn på Skoda, prøver Sander seg og ser ut som han håper på at salgssjefen skal hjelpe ham ut av den knipa. Og hjelp får han:

— Du kan hilse pappa og si at Volvo og Skoda har samme system for firehjulsdrift, nemlig nyeste Haldex-systemet, Og Sander er synlig lettet.

På spørsmål om hva slags bil han selv ville kjøpt, om han var ti år eldre, er Sander litt i tvil. Ikke om merke, men om modell. Han kikker lengselsfullt mot en knallrød Octavia RS med firehjulsdrift, senket og stylet og med massevis av hestekrefter under panseret. Men lander likevel på toppmodellen Superb.

En tur i verkstedet hørte med for Sander Wiik som hadde småbarnspappa Tor Erik Røed som omviser. Han slo fast at Sander er enda mer glad i Skoda enn hans egne gutter på to og seks år. Foto: Tor Mjaaland

Kjøretid til fabrikken

Han er også solid oppdatert på hvor langt unna Skoda-fabrikkene i Tsjekkia ligger fra Vennesla: — Det teke 13 timer og 42 minutter å kjøre ned dit, slår han fast. Og ser ikke ut som at han har noe imot en biltur til Skoda-fabrikkene.

På skolen går han ifølge SFO-læreren rundt med Skoda-brosjyrer og intervjuer både lærere og foreldre for å kartlegge behov, og anbefaler Skoda modell ut fra det.

— Skoda magasinet laget han på fritiden, så pakket han det inn med dobbelt lag julepapir og leverte til meg et par uker før jul, forteller Tor Erik Røed som slett ikke synes det er mas når åtte år gamle Sander dukker opp. - Bare gøy. Viser jo at Skoda appellerer til alle aldersgrupper. Og entusiasmen Sander viser ser jeg daglig hos alle kollegene mine. Mange av oss har mye å lære av en guttunge som brenner for noe. At det er Skoda han har lagt sin elsk på er jo midt i blinken, sier en smilende salgssjef.