Det var en fornøyd partileder som kunne konstatere at han klart å få det stemmeantallet han hadde håpet på under fylkesårsmøtet i Hordaland KrF lørdag. Enda mer fornøyd var Hareide med resultatene som på samme tid tikket inn fra Trøndelag KrF, der fylkeslaget sendte hele 11 av 13 delegater hans vei, og fra Sogn og Fjordane, der han også får flertall med fire av sju mandater.

– Jeg vil si at denne lørdagen ser ut til å gå bedre enn jeg forventet da jeg sto opp i dag, sa en smilende Hareide til pressen.

«Superlørdag»

Fylkeslaget i Hordaland var først ute på KrFs «superlørdag» med valg i totalt fem fylkeslag. Hele 52 av de 190 delegatene til landsmøtet blir valgt i dag.

Av de 87 delegatene i Hordaland KrF stemte 54 for å gå inn i regjeringen Solberg, 32 stemte for å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet og én stemte blankt.

Det gir ni delegater til de blå og fem til de rød. En av de blå delegatene, ordfører i Lindås kommune, Astrid Aarhus Byrknes, vil primært stemme for å forbli et opposisjonsparti under landsmøtet, men stemmer blått hvis dette alternativet faller.

I Hordaland var det et klart flertall for å gå i regjering framfor å fortsette i opposisjon med 78 mot 9 stemmer.

– Helt jevnt

Både KrF-lederen og nestleder Kjell Ingolf Ropstad deltok under det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Straume Forum på Sotra.

Hareide medgir at selv om Hordaland er hans hjemfylket, så er det sørlendingen Ropstad som må sies å ha kommet «hjem» til det overveiende blå fylkeslaget.

Ropstad sier seg fornøyd med resultatet i Hordaland, og mener det i Trøndelag og Sogn og Fjordane ble omtrent som ventet.

– Dette viser at det kommer til å bli helt jevnt helt inn mot landsmøtet, sier han til NTB.

Ba om «sikkerhetsventil»

Uro om utvelgelsen av delegater preget oppstarten av møtet. Mange av medlemmene er bekymret for at det store fylkeslaget, med over 16.000 stemmer bak seg, ikke vil få nok uttelling for sitt syn under landsmøtet, dersom de skulle sendes en representativ delegasjon. Særlig hvis andre røde fylkeslag velger å sende flertallsdelegasjoner.

Gruppeleder for KrF i fylkestinget, Beate Husa, fram et forslag om å velge en delegasjon med «en sikkerhetsventil» fra Hordaland, men det ble nedstemt.

Husa sier til NTB at årsaken er at hun frykter at røde fylkeslag som skal stemme i dagene fremover, kan bli fristet til å velge rene flertallsdelegasjoner, dersom de ser at det er en sjanse for flertall. Da må Hordaland ha mulighet til å endre sin delegasjon og heller sende en helblå gruppe, mener Husa.

Fylkesleder angrep Erna

Talerlisten var lang og engasjementet stort fra begge leirer i Hordaland.

– Hvis vi ikke i denne situasjonen kan prøve ut å gå den andre veien, så er jeg redd vi ikke lenger med troverdighet kan kalle oss et sentrumsparti, uttalte fylkesleder Dag Sele.

Han langet samtidig ut mot statsminister Erna Solberg, som han hevdet bedriver «en uverdig aksjonspolitikk» på abortsaken og advarte mot konsekvensene av å stemme nei til Hareide.

– Hvis partiet har råd til å kaste en så rakrygget og idealistisk leder, så er jeg bekymret for partiet, sa Sele.

KrF-nestor Karl Johan Hallaråker advarte på sin side sterkt mot et samarbeid mot venstre.

– Jeg tar statsministerens ord på alvor, når hun sier at hun vil drøfte å luke bort de mest groteske delene av abortloven – tvillingabort og abort av de med Downs syndrom. Der kan vi legge tyngde inn og vinne livet, sa Hallaråker.

Partiet tar sitt endelig valg om å gå i regjering med de borgerlige eller Ap og Sp et ekstraordinært landsmøte neste fredag.