Spør oss!

Hei! Er bachelor i spesialpedagogikk i hovedsak rettet mot arbeid med barn, eller vil man også kvalifisere for arbeid med voksne?

Katrine

Hei, Katrine! Her er svar fra Tone Frøysnes ved fakultet for humaniora og pedagogikk: Studiet gir ikke undervisningskompetanse i skolen, men anledning til annet arbeid i skoleverket (f.eks. SFO, støtteapparat, alternative skoletilbud).Barnehagen er også en aktuell arbeidsplass. Studiet er også relevant for ansettelser i forskjellige stillinger i helse- og sosialsektoren og innen arbeids- og velferdsforvaltningen (f.eks. kriminal- og rusomsorg, arbeidsinkludering og innen omsorgen for psykisk utviklingshemmede).

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hva bør man studere hvis man vil jobbe med karriererveiledning i skole eller f.eks NAV?

IHL

Hei! Bakgrunnen til de som driver med karriereveiledning har vært veldig forskjellig, og utdanninger innen karriereveiledning er relativt nytt. På utdanning.no kan du lese om karriereveiledning, og her finner du oversikt over alle utdanningsinstitusjonene som tilbyr studier innen dette fagfeltet.

Jofrid Meidell, studieveileder ved UiA

Hei! Jeg har en bachelorgrad fullført for 3 år siden, og har siden jobbet og blitt delvis ufør, med så lav inntekt at jeg får slettet studielånet. Jeg håper på å kunne bli 100% arbeidsfør igjen, og skulle helst tatt en mastergrad. Kan man studere videre etter å ha fått ufør, og får man mer studielån når lånekassen har slettet tidligere lån?

Anonym

Heisann! Her må du nok ta kontakt med NAV eller Lånekassen for å få et godt svar. :-)

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hei! Sitter her og vurderer å studere enten samfunnsøkonomi eller økonomi og administrasjon, hva er de store forskjellene og hvilke av disse har størst etterspørsel i arbeidslivet?.

Sondre

Hei, Sondre! Her er svar fra Nertila ved Handelshøyskolen: Handelshøyskolen ved UiA tilbyr kun bachelor i økonomi og administrasjon, og det er det vi har mest kunnskap om. I følge utdanning. no skal samfunnsøkonomer se et helheltlig bilde av økonomien i samfunnet mens vanlig økonomer har mest fokus på bedrifter. Når det gjelder arbeidsmarkedet, så er de fleste av våre studenter i økonomi og administrasjon i jobb etter endt utdanning. For mer informasjon om samfunnsøkonomer ber vi deg til å lese mer på utdanning.no. Lykke til med et spennende valg!

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hei! Jeg kommer til å søke meg inn på lærerstudie, men er fortsatt litt usikker på om jeg skal velge grunnskole 5-10 eller lektor. Vil man med lektorstudie stå sterkere og være mer attraktiv også i grunnskolen? Fag spiller så klart en rolle, så jeg spør på generell basis.

Eirik

Heisann, her er svar fra Anne Kari Slettan ved avdeling for lærerutdanning: Det er nok ikke mulig å gi noe sikkert svar på dette. Grunnskolelærerutdanning for trinn 5-10 gir et veldig godt grunnlag for å undervise både i 5.-7. klasse og i ungdomsskolen, mens lektorutdanning for trinn 8-13 er innrettet mot ungdomsskolen og videregående skole. Du vil møte lærere fra begge disse utdanningene som lærer i ungdomsskolen, og begge utdanningene gir et godt grunnlag for å undervise der. Men hvis du ønsker å undervise også på mellomtrinnet (5.-7. klasse) vil grunnskolelærerutdanningen passe best. Hvis du er i tvil om det er ungdomsskolen eller videregående du vil trives best med, kan lektorutdanning for trinn 8-13 være det beste valget. Begge utdanningene gir solid faglig grunnlag og mye praksis på de skoletrinnene de er innrettet mot. Du må nesten finne ut selv hvilke aldersgrupper du trives best med, og la det avgjøre valget.

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hei! Sitter her og vurderer å studere enten samfunnsøkonomi eller økonomi og administrasjon, hva er de store forskjellene og hvilke av disse har størst etterspørsel i arbeidslivet?.

Sondre

Hei Sondre, det er tre fagområder som særlig peker seg ut når bedriftene blir spurt om hva de vil trenge de neste fem årene. Det er:

  • Fagarbeidere / håndverksfag
  • Ingeniører og teknologer
  • Samfunnsfag, juridiske fag, økonomiske og administrative fag

Selv er jeg utdannet siviløkonom og gjennom studiet fikk jeg innføring i både samfunnsøkonomi, økonomi- og administrasjonsfag. Kanskje det er et studium som kan passe for deg også? Hilsen Anne :-)

Anne Klepsland Simonsen, seniorrådgiver i NHO Agder

Hei igjen, er Bi studenter mer attraktive for arbeidslivet i forhold til UiA/UiB studenter? Og er utdannelsen "bedre" på Bi?

Sondre

Hei Sondre, tidligere i tråden her skrev studieveileder Nertila Stringa ved Handelshøyskolen UiA at en anerkjent skole kanskje vekker oppmerksomhet når du søker jobb, men skole alene er ikke avgjørende for å få jobb. Det støtter jeg! Velg et studie du har interesse for og skaff deg relevant praksis og nettverk gjennom studietiden. For en bedrift som ansetter nyutdannede er det kombinasjonen av fag, faglige resultater, relevant praksis/jobberfaring og personlighet som teller. Lykke til med utdanningsvalget:-) Hilsen Anne

Anne Klepsland Simonsen, seniorrådgiver i NHO Agder

Hei !

Vurderer å studere Spesialpedagogikk på UiA. Hvordan er studie lagt og hvordan er arbeidsmarkedet etter endt Bachelor feks.

Karen Jacobsen

Hei Karen! Så gøy at du er interessert i Spesialpedagogikk. Studieveileder Tone ved Fakultet for humaniora og pedagogikk svarer: Dette studiet inneholder emner som språk og kommunikasjonsvansker, habilitering og rehabilitering og miljøterapeutisk arbeid. Det er to praksisperioder i løpet av studiet. Se mer om emnene under "oppbygning" på studiets nettside.

Undersøkelser blant uteksaminerte studenter fra dette studiet i 2019 viser at så å si alle kandidatene fikk svært relevant eller relevant jobb, de fleste i offentlig sektor.

Jofrid Meidell, studieveileder ved UiA

Hei igjen og takk for svar, så lurte jeg på hva dette betyr:

Poenggrense ved forrige opptak

Ordinær kvote

54,1

Kvote for førstegangsvitnemål

44,0

Hva vil det si i praksis, hva slags karakter er det, kan det regnes ut på noen måte?

Mvh

Rune

Hei igjen, Rune! Her er svar fra rådgiver May Linn Grading Tarasenko ved opptakskontoret:

I kvote for førstegangsvitnemål beregner vi karakterene fra videregående skole og tar med realfag- og språkpoeng og i tillegg kjønnspoeng for de studiene det er aktuelt.

Det er bare søkere som er 19-21 år og som har ett førstegangsvitnemål eller har rett på å konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål som kan være i den kvoten.

I ordinær kvote beregner vi også med andre tilleggspoeng. Det gjelder alderspoeng og tilleggspoeng for høyere utdanning, fagskole, folkehøgskole eller militærtjeneste. Derfor er poenggrensen i ordinær kvote litt høyere. Alle søkere er med i ordinær kvote.

Du kan selv se hvordan vi regner ut poengene dine på Samordna opptak sine nettsider.

Også kan du teste selv på karakterkalkulatoren på utdanning.no. Lykke til!

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hvordan er barnevern studie lagt opp, er det et tøft studie og er alle fagene på norsk?

Gunn

Hei, Gunn! Her er svaret fra studieveileder Jannike Kittelsen ved fakultet for samfunnsvitenskap:

Barnevernsstudiet er et 5-årig integrert masterstudie. Du vil lære mye om barnevern, jus, profesjonell dannelse, psykologi og etikk og metode. De fleste emnene går på norsk, men det er et emne som går på engelsk første semester.

​Det stilles krav til 70-80% oppmøte til undervisning og 80% i praksis. Jeg minner om at man kan chatte med Sondre, som er student på barnevernsstudiet:)

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Jeg har grunnfag 1 årig i ledelse og endel enkelt kurs i ledelsesfag. Ønsker nå å se på muligheten for mastergrad i ledelse. Hva må jeg søke på, søknadsfrist og hvor lenge er studiet før en kan skrive master oppgave.

Anne Line Olsen

Hei Anne Line! Jannik Stølen Timenes, studieadministrativ koordinator ved Fakultet for samfunnsvitenskap svarer: Master i ledelse hos oss går over 4-5 år på deltid. Den er beregnet på folk i jobb og opptakskrav er en bachelorgrad og 2 års relevant yrkeserfaring. Hos oss er dette et betalingsstudium.

Kanskje Master i statsvitenskap og ledelse kan være aktuelt for deg? Her skrives masteroppgaven i siste semesteret, men en begynner tidlig i studiet å planlegge hva en vil skrive om. For opptak trenger du en bachelorgrad med en fordypning i et samfunnsvitenskapelig fag. Hvis du ikke har en bachelorgrad enda, kan du søke deg inn på for eksempel Bachelor i statsvitenskap. Når du får opptak, kan du søke om å få innpasset det du allerede har tatt i ledelse. På den måten kan du antakelig bli ferdig med en bachelorgrad på kortere tid og søke deg videre til master etterpå. Søknadsfristen for studiene er 15. april. Lykke til!

Jofrid Meidell, studieveileder ved UiA

Hei.

Ser at 5 semester på vernpleien har praksisperioder i utlandet. Ser at det kun er 4 plasser. Pleier det å være stor interesse for disse plassene?

Vet dere hvor mange studentboliger som blir ledige til høsten i Grimstad? Og hvem blir prioritert? Er det vi som begynner første året eller det lange ventelister?

Anonym

Hei, studieveileder Silje ved helse og idrett svarer:

Per nå har vi kun fire utvekslingsplasser på bachelorprogrammet i vernepleie ved Tanga International Competence Center. I tillegg har vi utvekslingsavtaler med University of Pisa og Baltic Psychology and Management University College, som ligger i Riga. Det jobbes kontinuerlig med å ha gode utvekslingsavtaler, og det kan godt tenkes at det vil bli flere og andre plasser etterhvert. Det har vært nokså stor interesse for disse plassene, men også noe varierende fra år til år. Ut fra hva jeg vet har plassene i Tanga blitt fylt hvert år

Når det gjelder studieboliger svarer Jahn Olav Marum i SiA dette:

Vi har ikke oversikt over hvor mange boliger som blir ledige verken i Grimstad eller Kristiansand. Det er løpende søknadsprosess og tildeling gjennom våren. Vi anbefaler alle å søke og takke ja om man får tildelt bolig. Det vil så være mulig å søke om bytte av bolig om man ønsker noe annet enn det man har fått tildelt. Vi prioriterer de yngste førsteårsstudentene ved tildeling.

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hei! Jeg skal ta en bachelor i radiografi ved OsloMet til høsten. Hvilke fordypningsmuligheter er det jeg da har? Og evt hvilke jobbmuligheter?

Fredrik Nodeland

Hei Fredrik! Jeg har dessverre ikke oversikt over studier ved OsloMet. Ta eventuelt kontakt direkte med dem for å høre mer om fordypningsmulighetene. Du kan lese mer om radiografyrket på utdanning.no. Lykke til!

Jofrid Meidell, studieveileder ved UiA

Er vernepleie studiet lagt opp til mye fysisk oppmøte, eller mye selvstudie? Når vi ser bort i fra korona.

Hvor mye får man i stipend/lån?

Anonym

Hei!

Her er svaret fra studieveileder Silje ved helse og idrett: I vernepleiestudiet er det vanligvis undervisning to til fire ganger i uken. Du kan se tidligere timeplaner her. Timeplanene er ikke identiske fra år, men du vil få et innblikk i hvor mye undervisning det er. Utover undervisningen er det lagt opp til selvstudium.

Hvor mye du får i lån/ stipend avhenger av flere ting. Hvis du studerer fulltid, vil du kunne få 123.519 i basislån. Dette kan du lese mer om her.

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hei, må jeg ta vanlig ped for jeg skal ta spes.ped?

Og er "vanlig" ped over et år?

Er det et gratis studie, og er det på dag eller kveld eller nettstudier?

Mvh

Rune

Hei Rune, her er svaret fra Tone Frøysnes, studieveileder ved Fakultet for humaniora og pedagogikk: Vi har både årsstudium og treårig bachelorprogram i pedagogikk.

Vi har ikke årsstudium i spes.ped., så her er det vel bachelorprogrammet som er mest aktuelt. Du trenger ikke å ha tatt ped. før du søker deg inn på bachelorprogrammet i spes.ped.

Opptakskravet til både spes.ped. bachelor og pedagogikk årsstudium og bachelor er generell studiekompetanse.

Det er som regel mange søkere til disse studiene, så poengsum for å bli tatt opp er relativt høy. Alle disse studiene er ordinære studier, altså "gratis". Undervisning foregår på dagen med fysisk tilstedeværelse, men pga. korona har det vært mest digital undervisning.

Jofrid Meidell, studieveileder ved UiA

Hei.

Jeg har søkt vernepleier i grimstad nå til høsten.

Jeg lurte på om det nå har vært mer fysisk undervisning siden klassen er på 50 stk.

Vet du/dere om jeg får samme sum i lån/stipend om jeg bor hjemme eller feks i studentbolig.

På vernepleierstudiet er det jo en del praksis, vet du/dere hvor mange og hvor lange disse er? Er det vanlig å ta disse praksisperiodene i Grimstad eller feks i Kristiansand som jeg bor i.

Vet dere hvor mange studentboliger som blir ledige til høsten i Grimstad? Og hvem blir prioritert? Er det vi som begynner første året eller det lange ventelister?

Anonym

På ditt spørsmål om studentboliger - her er svaret fra Jahn Olav Marum ved Studentsamskipnaden i Agder (SiA): Vi har ikke oversikt over hvor mange boliger som blir ledige verken i Grimstad eller Kristiansand. Det er løpende søknadsprosess og tildeling gjennom våren. Vi anbefaler alle å søke og takke ja om man får tildelt bolig. Det vil så være mulig å søke om bytte av bolig om man ønsker noe annet enn det man har fått tildelt. Vi prioriterer de yngste førsteårsstudentene ved tildeling.

Marianne Rimstad Nordvik, UiA
Mari Horve Reite, leder for digital debatt

Lurer du på hvilke studier som gir sikker jobb?

Denne saken om Silje Elise Strøm fra Kristiansand, gir deg svar på hvilken kompetanse som er ettertraktet.

Hei, jeg bare lurer på hvilke 2 årige mastere man kan kvalifiseres til etter 3 år med rettsvitenskap på uia? Eller evt andre universitet/høyskoler i Norge/utlandet. Mulig å ta 2 årig master i siviløkonom etter 3 årig rettsvitenskap?

Josefine

Hei Josefine, her er svaret fra studieveileder Tone Marit Strømme Glastad ved Handelshøyskolen:

Med studieplanen som gjelder fra høsten 2021, vil man med fullført bachelor i rettsvitenskap fra UiA kvalifisere for å søke opptak til master i rettsvitenskap ved UiB (både femårig og toårig). For opptak til det femårige programmet søker man via Samordna opptak (de tre første årene av femårig master vil da bli godkjent som de tre årene man har tatt bacheloren på UiA). Den toårige masteren er via lokalt opptak, og da søker man på bakgrunn av karakterene fra bachelorgraden.

På studietilbudssiden til bachelor i rettsvitenskap kan du se hvilke masterprogram ved UiA man kvalifiserer for etter fullført bachelor i rettsvitenskap (se under «videre studier»). Bachelor i rettsvitenskap alene kvalifiserer dessverre ikke for opptak til master i siviløkonom.

Marianne Rimstad Nordvik, UiA

Hei.

Jeg har søkt vernepleier i grimstad nå til høsten.

Jeg lurte på om det nå har vært mer fysisk undervisning siden klassen er på 50 stk.

Vet du/dere om jeg får samme sum i lån/stipend om jeg bor hjemme eller feks i studentbolig.

På vernepleierstudiet er det jo en del praksis, vet du/dere hvor mange og hvor lange disse er? Er det vanlig å ta disse praksisperiodene i Grimstad eller feks i Kristiansand som jeg bor i.

Vet dere hvor mange studentboliger som blir ledige til høsten i Grimstad? Og hvem blir prioritert? Er det vi som begynner første året eller det lange ventelister?

Anonym

Hei, og takk for spørsmålet! Her er svaret fra studieveileder Silje Hammerstad Grimsli ved fakultet for helse og idrett: Det har vært endel fysisk undervisning i løpet av studieåret, men i det siste har det aller meste vært digitalt. Unntaket er øvinger som krever utstyr og lignende. vi planlegger at det vil bli mer fysisk undervisning på campus til høsten, men det tør vi ikke love ennå, naturligvis. Angående lån og stipend vil jeg råde deg til å se informasjon på nettsidene til Lånekassen. du vil se at stipendet ikke blir gjort om til lån hvis du bor hjemme hos foreldrene dine. Det er tre praksisperioder i vernepleiestudiet. De utgjør 30 uker av utdanningen og fordeler seg mellom:

1. VER112-G: Funksjonsnedsettelser, miljøarbeid, mestrings- og velferdsteknologi

2. VER211-G: Pleie- og omsorgspraksis

3. VER308-G: Individrettet miljøpraksis

Praksisstudiene er obligatoriske og krever minimum 90 % deltakelse. Man er plassert i ulike steder i Agder, gjerne både i Grimstad, Kristiansand og andre steder.

Marianne Rimstad Nordvik, UiA
Mari Horve Reite, leder for digital debatt

Les om drømmereisen som gikk i vasken

Flere ungdom som har planlagt å ta seg et friår, har måttet avlyse planene på grunn av korona.

Les vår sak om Marte, som ble UiA-student fremfor backpacker her.