SISTE kl. 13.35: Fylkesvei 117 er åpen igjen, melder Vegtrafikksentralen vest.

Natt til fredag gikk det et snøras på fylkesvei 117 like ved Ørsdaltunnelen mellom Malmeim og Hovland. Raset førte til at de rundt 50 personene som bor i Ørsdal nå er isolerte.

Blant dem er Tracy Jane Rishton, som er prest i Norkirken i Sandnes. Hun skulle egentlig vært prest i en begravelse fredag. Slik ble det ikke.

- Min mann, Tim, som er organist, skulle spilt både i den begravelsen og i to andre. Ting ble ikke slik vi hadde planlagt i dag, sier Rishton til Aftenbladet.

Kommer ikke hjem

Beboerne i Ørsdal har sin egen Facebook-gruppe. Her meldes det i 12.00-tiden fredag at rasfaren er for stor til at veien kan åpne i dag.

Det fører til ytterligere utfordringer for presten og organisten.

- Vi har passet hunden til en venn i noen dager. Eieren har skadet foten og kan derfor ikke gå tur med hunden selv. Tissy heter hunden, og nå blir den boende hos oss litt lenger. Den skulle egentlig dratt hjem til matmoren sin i dag, sier Rishton.

En annen som ikke kommer hjem er Tracy og Tim Rishtons datter - Katie.

- Hun går på Kongsgård videregående skole. Det blir nok en ekstra natt på hybelen for henne, sier Rishton.

Fikk hjelp

Da det ble klart at presten og organisten var isolerte, tok fru Rishton kontakt med prosten i Norkirken, og herr Rishton kontakt med en annen organist. Disse stilte opp slik at begravelsene kunne gå som planlagt.

- Det morsomme er at jeg nå nettopp har hatt et skype-møte med blant annet mennesker i Bangladesh og Thailand. Så veldig isolerte er vi med andre ord ikke, sier Rishton.

Selv om informasjonen i Facebook-gruppa tilsier at veien ikke blir åpnet i dag, er hun ved godt mot.

- Vi har da både mat, varme, internett og telefon. Vi klarer oss flott, sier Rishton.

Kommer seg inn

Fredag morgen snakket Aftenbladet med Kristian Nomedal, som er kommunalsjef for landbruk, miljø og teknikk i Bjerkreim kommune. Da sa Nomedal at Statens vegvesen vil se nærmere på raset så snart det blir lyst.

– Før den tid er det vanskelig å si hvor lenge veien vil være stengt, sier han.

Mens Vegvesenet tar seg av veien, er kommunen opptatt av beredskapen.

– Akkurat nå ser vi situasjonen litt an. Skulle det oppstå noe prekært har vi måter vi kan komme inn til Ørsdalen på, sier Nomedal.

- Ungdommene jubler

Klokka 06.30 ble Elin Tjetland Bjordal klar over at et snøras hadde stengt fylkesvei 117 var stengt. Dermed var hun og resten av beboerne i Ørsdalen isolert.

Skolebussen går fra Ørsdalen klokka 07.00, men ikke i dag.

Karina (14) og Ivar (16) Tjetland Bjordal kunne sovet lenge fredag morgen, men de ville heller melde til skolekamerater at de allerede har startet vinterferien. Foto: Elin Tjetland Bjordal

- Jeg sa til barna, Karina (14) og Ivar (16) at de bare kunne legge seg igjen, men det ville de ikke. De kastet seg på sosiale medier for å skrive til skolekamerater hvor heldige de var som allerede har vinterferie, sier Tjetland Bjordal, som selv jobber på Coop Marked Vikeså.

- Jeg hadde vel et håp om å komme meg på jobb i løpet av dagen, men det ser mørkt ut. Klokka er jo allerede 10.30, sier hun.

Mye nysnø

I tillegg til å jobbe i Vikeså driver Tjetland Bjordal og mannen Steinar Bjordal går i Ørsdalen.

- Det er ikke slik at jeg ikke har noe å ta meg til selv om vi er isolerte, sier hun og ler.

Steinar Bjordal og Kjell Arne Gjedrem er på plass ved Stavtjørn Alpinsenter. - Vi jobber på for å håndtere 55 centimeter med nysnø. Vi ser frem til vinterferien, skriver Bjordal i en melding til Aftenbladet. Foto: Privat

På toppen av dette er Steinar Bjordal daglig leder i Stavtjørn alpinsenter.

- I det siste har det så å si vært jobbing døgnet rundt der oppe. Nå er min mann der og jobber. Godt er det for det har kommet 55 centimeter med nysnø på Stavtjørn. Det er flott med tanke på vinterferien, sier Tjetland Bjordal.

- Hva gjør dere nå?

- Akkurat nå sitter ungdommene med hver sin skjerm og skryter til venner at de har vinterferie. Selv har jeg vært mye i telefonen. Du er ikke den eneste journalisten som har ringt. Og så er jeg inne på medier og ser hva naboer har sagt om situasjonen, sier hun.

Karina (14), Ivar (16) og Elin Tjetland Bjordal, og et 50-talls andre beboere i Ørsdalen er isolerte. - Vi har i det minste nett, sier de tre. Foto: Elin Tjetland Bjordal

- At veien er stengt får jeg uansett ikke gjort så mye med, sier Tjetland Bjordal.

Sjekker Hunnedalen

Byggeleder Fred-Jonny Wikøren i Statens vegvesen opplyser at rasfaren vil bli sjekket også i Hunnedalen og i Sirdal.

– Brøytemannskapene har kontroll i Hunnedalen, sier byggeleder Fred-Jonny Wikøren i Statens vegvesen. Foto: Pål Christensen

- Etter fem døgn med frost har underlaget blitt hardt. Når du så får mye kram snø oppå skaren, kan det føre til ras, sier Wikøren.

Har kontroll

Vinterferien står for tur og enn så lenge ser det ut til at det skal gå greit å komme seg til Hunnedalen og til Sirdal.

LES OGSÅ: Vinterferiestart: Advarer mot vanskelige kjøreforhold

- Jeg har snakket med brøytemannskapene og de sier at de har kontroll, sier Wikøren klokka 07.30 fredag morgen.

Freser og brøyter

I løpet av natt til fredag har det kommet mellom 30 og 40 centimeter snø i området. Dette har ikke ført til problemer.

LES OGSÅ: Vi følger trafikken direkte

- Så snart det blir lyst vil vi også sette inn fresere. Med såpass mye snø nytter det ikke utelukkende å brøyte. Vi må få snøen lenger vekk fra veien for at kjørebanen skal være bred nok, sier byggelederen.

Snøfreserne vil kjøre i Hunnedalen og i Øvre Sirdal mot Ådneram.