KRISTIANSAND: Bare et titalls kommuner landet over har åpnet opp fri vannscootertrafikk på sjøen, men neste år kan også Kristiansand finne sin plass på den listen. I alle fall om gruppelederne på borgelig side får det som de vil.

Både gruppelederne for Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti er åpne for å fjerne dagens vannscooterforbud. Alle tre vil imidlertid ha begrensninger på vannscootertrafikken.

— Dette har vi tenkt å fremme en sak på. Vi støtter de uttalelser som Kåre Fostervold (stortingsrepresentant fra Frp, red. anm.) har kommet med i media. De vannscootere som selges i dag er langt mer stillegående og annerledes enn de som var tilgjengelig da forbudet ble innført, forteller grupperleder Tor Utsogn i Frp.

Ønsker å fjerne forbudet

Frp-politiker Fostervold gikk torsdag ut på NRK og krevde at miljøvernminister Erik Solheim (SV) fjernet det generelle forbundet mot vannscooterbruk.

Til fvn.no forteller Utsogn at hans parti ønsker å fremme en interpellasjon til bystyret om saken. Han tror støybegrensning kan være nok for å unngå vill vest på sjøen.

— Det vi kan gjøre er å sette en støybegrensning på vannscootere. De som innfrir støykravene får lov til å bruke vannscooterne, forteller han.

For strengt

Kollega Jørgen Kristiansen i Kristelig Folkeparti synes forbudet har gått for langt.

— Jeg synes forbudet må fjernes. Dette er ikke noe vi har diskutert i Krfs bystyregruppe. Selv mener jeg forbudet har gått alt for langt. Vannscooterne er en vare det er lovlig å kjøpe, men som ikke kan brukes. Det er viktig at fem-knopsgrensen innenfor 50-metersbeltet opprettholdes, sier han.

Ber folk bruke hodet

Heller ikke Venstre er spesielt glade i forbudet.

— Mitt synspunkt er at vannscootere må kunne brukes i Kristiansand, men ikke uten begrensninger. All hurtig ferdsel på sjøen skaper bølger og støy, og det må man ta hensyn til. Folk må uansett bruke hodet, sier gruppeleder Dag Vige i Venstre.

Vige sier det er merkelig at det finnes egne arenaer for motorsykler, trial og lignende ting, men altså ikke for vannscootere.

— Det som var et problem sist var svært mange unge mennesker overhodet ikke tok hensyn, erindrer han.

Vil beholde forbudet

Gruppeleder for partiet Rødt, Halvor Fjermeros, er ikke like glad for tankene om å fjerne forbudet. Han vil beholde dagens regelverk.

— Det er et viktig prinsipp for oss at man må sette stopp. Problemet er nok at det blir stadig større båter og motorer som krever mer plass og lydforurenser mer. De krever sin plass og sitt rom, sier han og legger til at han synes vannscooterkjøring er en helt unødvendig fritidssyssel.