KRISTIANSAND: Vi satser på at det blir normale tilstander til høsten, og vi legger til rette for at det blir den studentaktiviteten som det er mulighet for.

Det sier Anna Synnøve Røysland, leder for Velferdstinget i Agder – et organ for alle studenter ved Studentsamskipnaden i Agders (SiA) medlemslag.

15. april er det ordinær søknadsfrist for studier som søkes gjennom Samordna opptak, og som tidligere år er det ventet tusenvis av nye studenter til høstens studiestart i Kristiansand.

Men hvordan blir egentlig studiestart for de nye studentene?

«Vennespleis»

Anna Synnøve Røysland, leder for Velferdstinget i Agder. Bildet er tatt ved en tidligere anledning på UiA i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Røysland sier at målet til høsten er at det skal være lett for nye studenter å knytte kontakt med andre og komme inn i studentmiljøet.

– Vi har fått en del erfaringer fra studiestart i fjor, som gjør at det blir lettere å gjennomføre i år. Blant annet forskjellige sosiale aktiviteter over nettet som prosjektet «Vennespleis», hvor studenter melder seg inn i små, kontrollerte grupper som kan arrangere å møtes digitalt eller fysisk, sier Røysland og legger til:

– Den største utfordringen til høsten blir jo nettopp dette – i hvilken kan studenter møtes fysisk?

«Hold Ut»

«Vårsemesteret 2021 er i gang, men vi kan trygt si at dette blir et semester helt utenom det vanlige. Studenter er særlig hardt rammet av smitteverntiltakene, og studietida dette skoleåret blir helt klart ikke slik vi håpet på», står det på SIAs nettsider.

Til høsten håper også administrerende direktør i Studentskipnaden i Agder (SiA), Pål Harv, på mer normale tilstander.

– Vi holder nå på med studentkampanjen «Hold ut». Men vi håper på en normalisering til høsten så vi heller kan starte «Ta campus tilbake», sier Harv.

Administrerende direktør i Studentskipnaden i Agder (SiA), Pål Harv. Foto: Kjartan Bjelland

Studentskipnaden i Agder (SiA) representerer læringsinstitusjonene Universitet i Agder, Fagskolen i Kristiansand, Sørlandet Fagskole, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, Noroff Kristiansand, Folkeuniversitetet Sørlandet og Ansgar Teologiske Høgskole.

Med andre ord 14.000 medlemmer – som har til felles at de er studenter i en krevende tid.

– Fremover må vi legge opp til de velferdsfunksjonene som blir mulige. Det siste året har vi brukt over 40 millioner kroner på å pusse opp studentboliger. En annen satsing har vært SiA helse, hvor vi de tre siste årene har doblet kapasiteten, altså nå med seks fulltidsansatte, for studenter som trenger noen å snakke. Noe som er ekstra relevant med tanke på pandemien.

– I tillegg har vi også ansatt rundt 30 studenter som skal bistå med ulike sosiale prosjekter og kampanjer som «Hold Ut», sier Harv.

Planlegger studiestart som i fjor

Studentambassadør og bachelor-student i markedsføring og ledelse på UiA, Christina Kvernevik (23). Foto: Privat

Studentambassadør og bachelor-student i markedsføring og ledelse på UiA, Christina Kvernevik (23), er med i teamet som planlegger studiestart og fadderuka på UiA til høsten.

I fjor høst var det rundt 3000 nye studenter som begynte på UiA, som fikk et noe begrenset studiestart-tilbud sammenlignet med tidligere år.

Selv om det er krevende å planlegge høsten med tanke på den pågående pandemien, satser UiA i skrivende stund på å gjennomføre studiestart-høsten omtrent som i fjor.

– Det er umulig å si hvordan høsten blir. Men jeg tror prognosene lover godt. Studiestart planlegges som i fjor med flere arrangementer. I fjor måtte vi ikke avlyse. Det ble en trygg og fin start med mye sosialt innhold den første uka – både på dagtid og kveldstid. Vi fikk være 200 studenter på arrangementer og vi arrangerte derfor programposter flere ganger – som for eksempel utekinoen i fadderuka.

– I likhet med i fjor planlegger vi høsten med covid-19 i bakhodet – og satser og håper på at vi kan gjennomføre fadderuka til høsten som i fjor.

– Utfordrende å arrangere noe stort

Bildet er fra et tidligere år på UiA. Foto: Steffen Stenersen

Videre beskriver Kvernevik Kristiansand som en «akkurat passe stor by» for studenter, som til vanlig har et yrende kulturliv for studenter.

– Jeg stortrives som student i Kristiansand. Det er en perfekt studieby som ikke er for stor eller for liten. Man føler seg trygg i miljøet, både med kjentfolk og det å bli kjent med nye studenter. Vanligvis er det yrende kulturliv her i byen, men i disse dager er det å arrangere noe stort utfordrende. Da er det godt vi også har gode naturmuligheter nært.

7. april arrangeres det digital utdanningsmesse for kommende studenter her på FVN.no, hvor blant andre studentambassadører, rådgivere og eksperter skal svare på innsendte spørsmål fra kommende studenter og andre.

Slik så det ut under studiestart på UiA i 2016, lenge før en-meters-regler og koronapandemi. Foto: Vegard Damsgaard