KRISTIANSAND: – Vi er utrolig takknemlige. Jeg har måttet klype meg i armen hver eneste dag, sier Elisabeth Thorsen, daglig leder i Hjelp oss å hjelpe.

Fædrelandsvennen har tatt turen til hjelpeorganisasjonens lokaler i Posebyen. Butikken der er stengt fram til nyåret, men det er fortsatt hektiske dager.

Nå før jul skal 420 matkasser og en haug med julegaver pakkes og gis til brukerne. De frivillige har 10-12-timersøkter den neste uka for å få alt unna.

Det er også mange privatpersoner og bedrifter som kommer innom med mat, gaver og utstyr.

– Det er utrolige mengder vi får inn nå, sier Thorsen, og ser seg rundt i det stappfulle lokalet.

Der bugner det over av ferskvarer, tørrvarer, julekaker, drikke, spill og gaver, for å nevne noe.

– Agder Energi kom nettopp med 140 julegaver. Det kom en mann med dopapir og brannslukningsapparat fra et borettslag. Det rauser bare på. Jeg kan ikke beskrive det, sier Thorsen.

foto
Albina Matoshi pakker om noe av maten Hjelp oss å hjelpe har kjøpt inn. Den skal i matkassene som skal pakkes de neste dagene. Foto: Jacob J. Buchard

Minst to års drift

I juleaksjonen, som Fædrelandsvennen og Hjelp oss å hjelpe har kjørt sammen siden 6. desember, har det kommet inn godt over én million kroner i rene penger.

– Det er bare på konto og vipps. Vi har fått tusenvis av kroner i matvarer, gaver, gavekort, og det kommer inn mer hele tiden, sier Thorsen, og forteller om en vipps-gave på 100.000 kroner som nettopp tikket inn.

Selv om aksjonen avsluttes fra vår side, er det selvsagt fortsatt mulig å hjelpe både «Hjelp oss å hjelpe» og andre organisasjoner.

Les mer om alle som gir hjelp til jul.

Givergleden har vært enorm. Organisasjonen har blant annet kunne kjøpe mange gavekort selv i år, noe som er etterlengtet for de som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen.

– Torsdag skal jeg hente 200 gavekort på kinoen.

Pengene de har fått inn i juleaksjonen, vil dekke minst to års drift.

– Det er bare helt rått. Vi trenger ikke å bekymre oss for månedene etter jul. I fjor hadde vi 35 matsaker i januar, og da var ikke strømmen så høy. Jeg tør ikke å tenke på hva som skjer i år, sier Thorsen.

Hun understreker at midlene de har nå, vil brukes fornuftig.

– Selv om vi har fått inn mye penger, skal vi drive videre i samme ånden vi har gjort. Det handler veldig mye om øyeblikkshjelp, sier Thorsen.

Nå kan de også hjelpe brukerne over lang tid.

– Det blir så mye enklere takket være dere. Vi kan senke skuldrene, og det er veldig moro.

foto
– Det er helt rått, sier Elisabeth Thorsen om givergleden organisasjonen har opplevd under juleaksjonen. Foto: Jacob J. Buchard

– Fattigdommen stopper ikke opp

«Hjelp oss å hjelpe» pleier å bruke rundt 100.000 kroner før jul hvert år. Da er det ofte sånn at de overskrider beløpet, og må be om utsettelse på betalingen til enkelte leverandører.

– Det trengte jeg ikke å tenke på i år. Vi regnet på hvor mange saker vi hadde, og så bestilte vi etter det. Den følelsen er helt fantastisk, sier Thorsen, som onsdag hentet matvarer for rundt 180.000 kroner hos Rema 1000.

Tone Steffensen har vært frivillig hos «Hjelp oss å hjelpe» de fire siste årene. Hun trives godt når det koker som nå.

– Det har vært flere forespørsler, men jeg synes det er gøy, og at vi kan hjelpe så mange. Nå har vi virkelig muligheten til det, sier hun.

Fristen brukerne hadde til å bestille matkasse før jul via Hjelp oss å hjelpe gikk ut 10. desember.

– I år er det mange som har spurt etter fristen, som vi nå har råd til å hjelpe. Det har vi ikke hatt tidligere. Vi har forespørsler hver dag, og folk som griner på telefonen fordi de har glemt det, og vi hjelper de likevel, sier Steffensen.

Med penger på bok, blir det også bedre øyeblikkshjelp til brukerne.

– Fattigdommen stopper ikke opp, selv om vi er ferdig med jula. Nå kan vi hjelpe enda flere utover neste år, og si ja til flere saker, i stedet for alltid å be hverdagsenglene våre om å vipse til en bursdag eller en matsak, sier Steffensen.

foto
Orkla var blant bedriftene som kom innom uannonsert onsdag. Her bærer frivillig Albina Matoshi inn noen av matvarene de fikk til butikken. Foto: Jacob J. Buchard

Står utenfor Nav-bygget

I januar kan de fylle opp lageret, og hjelpe til med bedre mat når trengende kommer på døra og spør.

Første matutlevering for Hjelp oss å hjelpe før jul, blir på fredag. De frivillige vil jobbe gjennom helga for å pakke flere matkasser.

– Det skal leveres ut mandag, tirsdag og noe på onsdag. Neste onsdag skal vi ha med oss gaver med uteteamet, og gi til rusmisbrukerne i byen. Vi avslutter der med julemusikk, og kler oss ut i julekostymer.

Det er utenfor Nav-bygget fra 17.00–19.00 onsdag 22. desember.

– Det skal bli godt å komme hjem etter det. Da er det jul, sier Steffensen og ler.

foto
Pinnekjøtt er en del av matkassa til brukerne av Hjelp oss å hjelpe. Foto: Jacob J. Buchard
foto
Merete Haugen er blant de frivillige i Hjelp oss å hjelpe. Her er hun inne i den stappfulle butikken. Foto: Jacob J. Buchard
foto
Brukerne vil få mange julegodsaker i matkassa si. Foto: Jacob J. Buchard
foto
Hjelp oss å hjelpe fikk to paller med mat og drikke levert fra Matsentralen Sør onsdag. Her bærer frivillige varene inn til butikken i Posebyen. Foto: Håvard Karlsen