Klokken 11.48 ble politiet varslet om at to eller tre menn utkledd som Nokas-vektere – med skytevåpen – hadde ranet en gullsmed i Oslo sentrum, Jewel of Sagana i Grønlandsleiret 6. En ansatt var alene i forretningen og ble satt ut av spill av ranerne.

– Han ble påsatt håndjern. Opplysningene vi har nå er at han fikk hjelp av andre til å ringe politiet, og så ble han frigjort fra håndjernene av oss, forteller operasjonsleder Rune Ullsand til Aftenposten.

Ranerne slo til rundt klokken 11 og politiet ble alarmert først 30–40 minutter senere.

Kledd i Nokas-vekteruniformer

– Vi leter etter to ranere som kan være av pakistansk herkomst. De var kledd i vekteruniformer med svarte bukser og jakker merket Nokas på ryggen. Det jobbes også med en mulig tredje person, forteller politiets operative uteleder Torgeir Brenden.

– Denne mannen hadde østafrikansk utseende og var iført T-skjorte og hadde kortklippet hår, opplyser operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt.

Den ansatte som ble bundet med håndjern av ranerne blir her tatt hånd om av ambulansepersonell. Foto: Hans O. Torgersen

Ber om tips

Trolig har ranerne vært inne i butikken Jewel of Sagana en halvtimes tid.

– Vi ønsker tips fra publikum om observasjoner mellom klokken 11 og 12.15 i Grønland-området. Vi vil gjerne høre om noen har sett noe eller om det er ting folk har stusset over, sier operasjonsleder.

Det er ikke kjent hva ranerne fikk med seg fra butikken. Det skal ikke ha blitt avfyrt skudd under ranet.

Mannen som ble bundet av ranerne fikk mandag oppfølging av helsepersonell. Han klarte å gå selv da ambulansepersonell tok ham med seg, men hadde skader i ansiktet.

– Vi er på stedet og avhører vitner og fornærmede. Det er for tidlig å si hvor mye ranerne fikk med seg, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt.

Etterforskerne undersøker også om ranet er fanget opp av overvåkingskameraer i området.