– Hadde det ikke vært for at vi hadde så gode og populære førstekandidater og fokus på de lokale sakene, hadde vi gått enda mer ned. Så valget er egentlig verre enn det ser ut. Det er så massiv misnøye med regjeringens politikk at det overskygger det lokale.

Det sier Robin Kåss (Ap), avtroppende ordfører i Porsgrunn, til VG. Sammen med avtroppende ordfører i Skien, Hedda Foss Five, kritiserer han egen regjering for flere ting som de mener har påvirket lokalvalget.

Til VG trekker de frem fylkes- og kommuneoppsplitting. De peker på at velgerne synes dette er dårlig bruk av penger, og mener det fremstår som en rar prioritering.

Robin Kåss (t.v.), avtroppende Ap-ordfører i Porsgrunn sammen med Jonas Gahr Støre under et bedriftsbesøk i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kristiansand brukes som et eksempel til skrekk og advarsel:

– Det er åpenbart ikke er tradisjonell, rasjonell Ap-politikk. Plutselig skal vi splitte en av Norges største kommuner - det skaper jo ikke et godt inntrykk at regjeringen bruker tid på det, sier Kåss til avisa.

Han legger til:

– Hadde det vært gode tider og fred i Europa hadde det kanskje vært noe man lo av på en revy, men når folk ikke klarer å betale regningene sine og det er krig gir det inntrykk av et helt feil fokus.

De to Ap-politikerne ønsker nå en gjennomgang av politikken som er ført den siste tiden.