SOLA: Flyet landet på Stavanger lufthavn Sola klokken 16.49. Landingen foregikk uten dramatikk.

– Flyet er i ferd med å takse inn til parkering nå. Landingen foregikk helt uten dramatikk. For utenforstående som så landingen, opplevdes det nok som en helt vanlig landing, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til Aftenbladet.

Totalt var det 185 passasjerer om bord, pluss mannskap.

Nytt fly

Astrid Mannion-Gibson, pressekontakt i Norwegian, bekrefter at de vil sende passasjerene med et nytt fly i løpet av kvelden.

– Nå vil passasjerene bli tatt hånd om på flyplassen. De får en brief om det som har skjedd og vil få tilbud om å bli med et annet fly til Las Palmas. Jeg vet foreløpig ikke når dette vil ta av fra Sola, sier Mannion-Gibson til Aftenbladet klokken 17.15.

– Hvordan følger dere opp passasjerene etter en slik hendelse?

– Det som vanligvis skjer er at pilotene briefer passasjerene om det som har skjedd. Vi forstår veldig godt at passasjerer kan ha opplevd situasjonen som ubehagelig, sier Mannion-Gibson og understreker at flyet foretok en kontrollert sikkerhetslanding, ikke en nødlanding, da det returnerte til Sola.

Punkterte

– Vi kan bekrefte at det ene hjulet har punktert under take off, sa Mannion-Gibson, pressekontakt i Norwegian, til Aftenbladet ved 14.30-tiden lørdag ettermiddag.

Flyet skulle til Las Palmas, men måtte kretse over Jæren i over tre timer.

Dette gjorde de for å redusere landingsvekten.

Flyet kretset over Jæren og Nordsjøen fra klokken 13.17 til 16.49 for å brenne drivstoff. Foto: Flightradar24

– Nå brenner de av drivstoff. De kunne flydd til Las Palmas, men velger i stedet å lande i Stavanger slik at vi kan få undersøkt maskinen og sende passasjerene med et annet fly, sa Mannion-Gibson og la til:

– Vi regner med at det blir en helt vanlig landing, men det kommer nok til å være ekstra beredskap på bakken når flyet lander.

Ved 16-tiden gjorde flyet en lav overflygning over flyplassen. Dette for at teknisk personell på bakken skulle få gjort en visuell observasjon av flyet.

Økt beredskap

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen ved Stavanger lufthavn, Sola, bekreftet at flyplassen hadde økt beredskap da flyet returnerte.

Ved 16-tiden foretok flyet en lav overflygning over flyplassen for at teknisk personell på bakken fikk gjort en visuell inspeksjon av det punkterte hjulet. Foto: Jon Imgemundsen

– Vi følger faste rutiner og har økt beredskap om de ønsker å returnere til Sola for å foreta en såkalt sikkerhetslanding.

Aftenbladets fotograf på Sola, Jon Ingemundsen, opplyser at både luftambulanse, flere ambulanser og minst en brannbil er på plass på flyplassen. Dette i tillegg til flyplassens egne brannbiler.

– Nødetatene er sterkt representert i tillegg til mange nysgjerrige. Det står biler parkert langs hele gjerdet her, sier Aftenblad-reporter Cornelius Munkvik.

Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) opplyste klokken 16.30 at flyet skulle foreta en kontrollert nødlanding på Sola et kvarter senere.

– Alle nødetater er varslet og satt i beredskap i henhold til beredskapsplanverket, opplyste HRS.

Sjekker rullebanen

Foreløpig kan ikke Lorentzen si noe om hva som førte til punkteringen.

– Etter en slik hendelse blir det uansett foretatt en grundig baneinspeksjon. Alt som eventuelt blir funnet, blir registrert og vurdert i etterkant, sier Lorentzen til Aftenbladet.

– Det skjer ikke ofte. Vi har opplevd det flere ganger før, men det har alltid gått bra. Det er gode rutiner når slike hendelser inntreffer, både mannskapene våre og dem som er i cockpit og kabin er drillet for slike hendelser, sier Lorentzen.